Srbija od turizma zaradi više nego CG, samo od Exita stiglo 150 miliona eura

Podijeli

Srbija je u prvih sedam mjeseci od turističkog prometa zaradila 602 miliona eura, a avgust je tradicionalno najvažniji mjesec.

Jesen je puna kongresa i poslovnih putovanja, a samo događaji pred Novu godinu dovedu 100.000 inostranih turista”, kaže ministar turizma u Vladi SrbijeRasim Ljajić.

Prema njegovim riječima, rast broja turista rezultat je globalne marketinške kampanje.

“Tri mjeseca imali smo kampanju na BBC-u i Eurosportu, a šest mjeseci na njihovim web stranicama. Devizni priliv nam je veći od Crne Gore, iako ona ima more, jer kod nas turistička sezona traje cijelu godinu”, objašnjava Ljajić.

Pozitivan utjecaj ima i uklanjanje viza Kini, uz uvođenje izravnog leta Peking-Beograd, te Indiji i Iranu.

Turistima su, prema njegovim riječima, najprivlačniji Beograd, Novi Sad, Kopaonik i Zlatibor, gdje dolazi sve više Turaka, Kineza i Njemaca.

Prema rezultatima TIM Centra, EXIT festival nastavio je i ove godine da doprinosi srpskoj ekonomiji – prihod tog muzičkog festivala ove godine iznostio je 14,4 miliona eura, a od njegovog osnivanja 2000. godine do danas, srpska ekonomija ostvarila je više od 150 miliona eura direktne ekonomske koristi, ne računajući vrijednost međunarodne promocije Novog Sada i cijele Srbije.

Ovogodišnji novosadski EXIT festival, koji se proširio i na susjedne zemlje, zabilježio je rekord s više 215.000 ulazaka posjetilca iz više 60 zemalja.

Među njima najviše je bilo gostiju iz zemalja bivše Jugoslavije (23,2%), dok je veliki broj gostiju stigao iz zemalja Zapadne Evrope (21,6%), a najviše iz Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Belgije.

U Ministarstvu turizma očekuju da će samo stranci u Srbiju ove godine unijeti čak 1,2 milijarde eura ili 20 odsto više nego prošle godine.

U prvih osam meseci bilo je više od milion stranih gostiju u Srbiji, što je rast od 19 odsto u odnosu na isti period prošle godine, zbog čega će do kraja 2017. devizni prihod biti veći za 200 miliona eura nego lani.