Izbori u Austriji: Kurc (31) će biti najmlađi evropski premijer

Podijeli

Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca pobijedila je na prijevremenim parlamentarnim izborima, pokazuju preliminarni rezultati.

OVP je, prema 97,7 odsto prebrojenih glasova, osvojio 31,7 odsto. Na drugoj poziciji je Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Kristijana Kerna sa 26,9 odsto, a Slobodarska partija (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea osvojila je 26,0 odsto glasova. Izlaznost na izborima je 79,3 odsto.

Lider OVP Sebastijan Kurc je proglasio izbornu pobjedu. Stranka OVP je, nakon dugo godina, ponovo dospjela na prvo mjesto političke scene Austrije, javlja RTS.

Kurc bi, na osnovu ishoda izbora mogao postati najmlađi kancelar u istoriji Austrije, ali sa 31 godinom i najmlađi šef vlade neke zapadne zemlje.

Na drugoj poziciji je Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Kristijana Kerna koja je osvojila 26,9 odsto glasova. Slobodarska partija (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea osvojila je 26,0 odsto glasova.

U parlament ulazi još Neos koji je osvojio 5,1 odsto kao i Zeleni Pilc sa 4,4 odsto glasova. Partija Zeleni (Lunaček) osvojila je 3,9 odsto glasova.

Pobjednik izbora, šef stranke OVP Sebastijan Kurc u prvoj reakciji izjavio je da su rezultati „jasan mandat biračkog tijela za temeljitim promjenama u zemlji“.

„Želio bih da formiram stabilnu vladu. Ukoliko to nije moguće, postoje i druge opcije. Planiram da razgovaram sa svim parlamentarnim strankama, ali ću najprije sačekati da svi glasovi budu prebrojani“, rekao je Kurc za državnu televiziju ORF.

Sebastijan Kurc, rođen 1986. godine u Beču, u porodici tehničara i nastavnice, ima već dugu političku karijeru. Sa 24 godine izabran je za državnog sekretara za integracije, prije nego što je diplomirao pravo, a 2013. postao je najmlađi ministar spoljnih poslova u Evropi.

Među prvim je evropskim političarima koji su 2015. kritikovali izbjegličku politiku Angele Merkel, zagovarajaći zatvaranje balkanske rute. Kampanju je vodio pod sloganom „Vrijene je“, obećavši ozbiljnu politiku, a ne, kako kaže, zemlju dembeliju.