Uber se žalio na oduzimanje licence u Londonu

Podijeli

Nakon što je prošlog mjeseca Transport for London, agencija nadležna za javni prevoz u tom gradu, odlučila da Uber ne zadovoljava sve lokalne propise i zahtjeve, krenula je žestoka bitka za nastavak poslovanja tog taxi prevoznika.

U međuvremenu su se predstavnici Ubera sastajali s čelnicima TfL-a, građani su u ogromnom broju podržali Uber putem online peticije, novi šef Ubera Dara Khosrowshahi poslao je pismo izvinjenja, a kompanija je sada i službeno uložila žalbu, piše Bug.hr.

Uber je nadležnom sudu predao žalbu kojom želi preokrenuti odluku TfL-a i izboriti se za obnavljanje licence koja je službeno istekla 30. septembra.

Sada, budući da je slučaj završio na sudu, Uber može nastaviti prevoz putnika i povezivati vozače u Londonu sve dok taj proces ne završi.

Prvo saslušanje zakazano je za 11. decembar, a britanski mediji očekuju da bi razrješenje parnice moglo potrajati nekoliko mjeseci, a možda i duže od godinu dana.

Uprkos tome što je žalba pokrenuta putem suda, u Uberu se i dalje uzdaju u konstruktivne razgovore s nadležnima, kako bi građani i turisti u Londonu mogli nastaviti koristiti njihovu aplikaciju.

Tokom posljednjih tri mjeseca na londonskom je području zabilježeno oko 3,5 miliona aktivnih korisnika Ubera.