IFC i EBRD: 215 miliona eura za energiju iz obnovljivih izvora

Podijeli
IFC, članica Grupacije Svjetske banke i EBRD pomažu Srbiji da podstakne proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i unaprijedi svoj energetski miks putem obezbeđivanja kreditnog paketa vrijednog 215 miliona eura joint venture kompaniji koja radi na izgradnji najvećeg vjetroparka na Zapadnom Balkanu – Čibuk 1.

„Vjetropark snage 158 MW (megavata), koji će se sastojati od 57 turbina i proizvoditi do 457 GWh (gigavat-časova) električne energije godišnje, čiji završetak se planira do kraja 2018. godine, biće najveći komercijalni projekat u oblasti energije vjetra u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana“, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prisustvovao potpisivanju.

U saopštenju se navodi da će na taj način 113.000 domaćinstava dobiti električnu energiju iz obnovljivih izvora, čime će emisija ugljen-dioksida biti smanjena za više od 370 hiljada tona godišnje.

Vjetropark Čibuk 1 doprinijeće otvaranju 400 radnih mjesta tokom izgradnje, kao i izgradnji 50 km novih puteva, dodaje se u saopštenju.

Beta