Grčka opet potonula u recesiju

Podijeli

Grčka je prošle godine ponovo zabilježila recesiju, pokazali su u utorak službeni podaci državnog zavoda za statistiku, uprkos očekivanja međunarodnih kreditora da će aktivnosti bar malo porasti nakon godina štednje i finansijskih injekcija.

Ekonomske aktivnosti smanjene su u 2016. godini 0,2 odsto, stoji u revidiranoj procjeni bruto domaćeg proizvoda (BDP), koju je objavio grčki statistički zavod ELSTAT.

Prema sezonski neprilagođenim podacima, potrošnja domaćinstava smanjila se 0,3 odsto, dok je izvještaj u martu pokazivao njen rast za 0,6 odsto. Novi podatak upućuje na zaključak da nezaposlenost i dalje koči širi oporavak, napominje Reuters, prenosi Hina.

Trend u potrošnji predstavljaće izazov i u 2017. godini, kaže ekonomista National Banka Nikos Magginas.

Mjere štednje koje je nametnuo Međunarodni monetarni fond (MMF) i zajmovi eurozone znatno su osiromašili Grke, čime je posljedično oslabila i potrošnja, tumači Reuters.

Evropska komisija (EK) u zimskim je prognozama iz februara procijenila da je grčki BDP u 2016. porastao 0,3 odsto. U MMF-u su revidirali procjenu rasta na 0,4 odsto.

Ova bi godina ipak trebalo da donese rast aktivnosti, sudeći po procjenama grčkih instituta. Tako je vodeći institut za ekonomska istraživanja u zemlji IOBE danas objavio procjenu po kojoj će grčka ekonomija u ovoj godini porasti nešto manje od 1,5 odsto, te ubrzati na 2,0 odsto u idućoj godini.

Procjene instituta skromnije su od onih grčke vlade koja za 2017. predviđa skok BDP-a od 1,8 odsto, čime su ipak revidirali majsku prognozu od 2,7 odsto.

EK je takođe revidirala prognozu za ovu godinu, s 2,7 na 2,1 odsto. Grčka centralna banka pak u 2017. predviđa rast od 1,7 te njegovo ubrzanje na 2,4 odsto u 2018. godini.

Ekonomski oporavak će biti ključan za smanjenje stope nezaposlenosti koja iznosi 21 % i najviša je u evurozoni, kao i zadržavanje primarnog budžetskog suficita od 1,75 odsto – ne računajući izdatke za otplatu duga, zaključuje Reuters.