Istražioci sumnjaju da je Todorić iz Agrokora izvukao 100 miliona eura

Podijeli

Ivica Todorić prije sedam je dana na svojem blogu objavio kako je 650 miliona kuna koje je dobio kao pozajmicu od Agrokora uplatio Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) kako bio od nje otkupio dionice Agrokora.

Pisao je i o zajmu od Agrokora koji je dobio za kamate PIK toggle kreditora te je pritom istakao:

„Nijedan euro nije ostao na mojem privatnom računu. Za ove transakcije postoji sva valjana dokumentacija u Agrokoru i nikakvog skrivanja ni nelegalnih isplata, kako insinuira Ramljak, nije bilo“.
Međutim, istražioci otkrivaju da je Todorić možda napisao samo dio istine: neslužbeno, naime, Jutarnji list saznaje da je otkup dionica Agrokora od EBRD-a jedna od glavnih tačaka koje Ivici Todoriću zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo stavlja na teret, a prema njihovim optužbama, Todorić se u procesu otkupa dionica okoristio za 758,6 miliona kuna, odnosno oko 100 miliona eura.

Ugrubo prepričano, izvidjaj istražioca upućuju na to da je Todorić dionice Agrokora za sebe kupio novcem samog Agrokora i drugih kompanija iz sastava koncerna.

Osim Ivice Todorića, prema sumnjama tužilaštva u čitavom slučaju su učestvovali i njegov sin, član Uprave i predsjednik Nadzornog odbora Agrokora Ante Todorić, zatim članovi Uprave Tomislav Lučić, Damir Kuštrak i Hrvoje Balent, Piruška Canjuga, Alojzije Pandžić te Ivica Sertić.

Prema sumnjama tužilaštva, priča je počela još 2006. godine kada je Todorić, kao vlasnik 207.375 redovnih dionica Agrokora, poželio otkup još 12.811 povlaštenih dionica koje je imala EBRD, ali se kasnije ispostavilo da je to učinio bez ulaganja vlastitih sredstava.

Riječ je o pravoj finansijskoj zavrzlami. U jednom trenutku, sumnjaju tužioci, Todorić se obratio članu Uprave Agrokora Tomislavu Lučiću, a ovaj je, medjutim, kontaktirao dugogodišnjeg poslovnoga partnera Agrokora, Mihu Glavića, direktora AWT Internationala i Fairtradea.

Lučić je, tvrdi tužilašvo, s Glavićem dogovorio da AWT International i Fairtrade učestvuju u prikupljanju novca za dionice pa su se te dvije kompanije zadužile kod Zagrebačke banke i Raiffeisen banke za ukupno 25 miliona eura te su otkupile i eskontirale Konzumove mjenice od još 25 miliona eura, dakle ukupno 50 miliona eura, a za što je kod banaka garantovao Agrokor i Konzum.

Todorić je, pak, 29. aprila 2013. s Fairtradeom, odnosno Glavićem sklopio ugovor o prodaji 5925 svojih dionica, za što mu je Fairtrade trebao isplatiti tih 50 milion eura.

Prema zapažanjima tužilaštva, Todorić je zatim s Agrokorom, dakle sam sa sobom, sklopio ukupno osam ugovora o cesiji, kojima je svoje potraživanje ustupio Agrokoru, a osim samog Todorića, ugovore o cesijama su u ime Agrokora potpisivali i drugi članovi Uprave Agrokora, Lučić, Kuštrak i Balent.

Od 30. aprila do 29. 5. 2013. s računa Agrokora je Todoriću lično isplaćeno, sumnjaju istražioci, ukupno 758,599.520 kuna, odnosno protivvriejdnosti od 100 miliona eura – 477,6 miliona kuna je Agrokor namaknuo zaduživanjem kod banaka te kod kompanija iz koncerna, a 280 miliona kuna na osnovi spomenutih ugovora o cesiji, za koje je, prema tvrdnjama tužilaca, ponovno garantovao Agrokor i druge firme iz koncerna.

Todorić je taj novac promijenio u eure te u u nekoliko astronomskih tranši isplatio EBRD-u – 30. aprila 2013. najprije je isplatio 50 miliona eura banci, zatim šest dana kasnije, 6. maja novih 20 miliona eura, tri sedmice kasnije još 20 miliona eura te na dan 29. maja posljednjih deset miliona eura.

Time je, procjenjuje zasad tužilaštvo, Todorić kupio EBRD-ovih 12.811 povlaštenih dionica Agrokora, no obaveze sa spomenutih stavki su ostale Agrokoru.

Zatim kreće povrat onih dionica koje je Todorić prodao Fairtradeu.

Prema sumnjama, Todorić zatim u oktobru 2014. otkupljuje 2960 redovnih dionica od Fairtradea za 221,9 miliona kuna, a kako bi Fairtrade imao novac za otplatu kredita kod banaka koje je podigao godinu dana ranije, dok je 25 miliona eura „težak“ iskup Konzumovih mjenica Fairtradeu podmirio Konzum.

Tužioci sumnjaju kako je Todorić naložio Alojziju Pandžiću, izvršnom direktoru u Sektoru računovodstva i financija, da se u poslovnim knjigama Agrokora njegov dug preknjiži na druge subjekte. Pandžić je tako, tvrde tužitelji, 31. 5. 2014. naložio knjigovodstvu da Todorićev dug rasporedi na niz firmi. Najveći dio, od 675,8 miliona kuna, prebačen je na kompaniju Agrokor AG iz Zuga u Švajcarskoj, dok je preostalih 82,7 miliona kuna duga preknjiženo na Amsterdam Trade Bank.