Vlada nedozvoljeno potrošila 809 hiljada eura

Podijeli

DRI je dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na završni račun budžeta za prošlu godinu, a uslovno na reviziju pravilnosti.

 U izvještaju koji je uradio predsjednik Senata DRI dr Milan Dabović se kaže da je utvrđeno da je u završnom računu pogrešno prikazano 400.408 eura neizmirenih obaveza.

“Budžetska potrošnja je prekoračena 252,3 miliona, od čega je nedozvoljeno prekoračenje 907.9 hiljada. Ti se izdaci odnose se na kupovinu hartija od vrijednosti od Investiciono-razvojnog fonda”, objašnjeno je u izvještaju.

Gotovinski deficit budžeta i prilive od prodaje državne imovine treba uvećati za 409.600, tako da deficit iznosi 135,3 miliona, prilivi od prodaje imovine 4,6 miliona, pa je stanje gotovine na kraju godine 5,5 miliona.

“U okviru otplate ranijeg duga plaćeno je 23 miliona obaveza koje dospijevaju u 2016, što uznači da su to neplanirani vanredni izdaci, što je suprotno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti”, navodi se u izvještaju o reviziji.

Konstatovano je nedozvoljeno prekoračenje od 2,4 miliona eura, kod Ministarstva saobraćaja 981.000, Ministarstva zdravlja 2.200, resora za ljudska i manjinska prava 29.600, CANU 213.400 i Ministarstva ekonomije 1,2 miliona.

Pod socijalna davanja od 219.900 eura uvrštena je boračkoinvalidska zaštita (150 hiljada) i porodiljska odsustva.

Na odabranom uzorku utvrđene su nepravilnosti koje se odnose na avansne uplate sportskim subjektima prije donošenja odluke po osnovu konkursa i nenamjensku potrošnju ministarstava poljoprivrede i nauke.

Utvrđene su nepravilnosti kod neblagovremenog podnošenja obrazaca za doprinose, neopravdane isplate naknada za stanovanje i odvojen život, nenamjenska potrošnja, neblagovremeno podnošenje izvještaja sa službenih putovanja, avansno plaćanje izdataka, primjena Zakona o javnim nabavkama i plaćanja iz blagajne.

Kod kapitalnog budžeta neke potrošačke jedinice su plaćale izdatke koji nijesu odobreni budžetom.

U dijelu pozajmica i kredita pojavila se razlika od 15,6 miliona, koja se odnosi na povučena sredstva u 2016, a nijesu evidentirana u Glavnoj knjizi trezora. Radi se o zajmovima opštinama, sredstvima za „hiljadu plus“, povraćaj sredstava kreditoru i bankarskim provizijama.

 Ukupno uzete pozajmice, krediti i emitovane hartije od vrijednosti u 2016. bili su 665,2 miliona.

DRI je preporučila ministarstvu da uspostavi posebnu evidenciju za transfere opštinama.

Poreski dug i dalje enigma

U izvještaju se navodi da je poreski dug po knjigovodstvu 1. januara tekuće godine bio 722,9 miliona, a stanje preplate 413 miliona.

“U odnosu na stanje duga 1. januara 2016, na kraju godine dug je povećan za 11,3 miliona, a preplate za pet miliona. Preporučuje se zato Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi da uspostave evidenciju, koja će obezbjeđivati pouzdanu informaciju o iznosu poreskog duga”, navedeno je u izvještaju.

Dug krije devet opština

DRI je konstatovala da se nije mogao utvrditi dug na kraju prošle godine kod Budve, Bara, Gusinja, Herceg Novog, Kolašina, Petnjice, Rožaja, Žabljaka i Cetinja.

U izvještaju se podsjeća da je DRI uputila dopise svim opštinama osim Pljevljima, gdje je revizija u toku, da dostave izvode iz kreditnog registra o zaduženju u zemlji i inostranstvu.

Odgovorilo je 14 opština, Cetinje nije dostavilo izvod, a ostale opštine ni tražene podatke.