Za devet mjeseci smo se zadužili 173 miliona eura

Podijeli

Ministarstvo finansija objavilo je juče Prezentaciju za investitore u kojoj su predstavljene sve relevantne cifre iz crnogorske ekonomije.

U dokumentu se posebno podvlači rast BDP-a u drugom kvartalu od 5,1 odsto, ali namjera Vlade da u nekom trogodišnjem periodu svede javni dug Crne Gore ispod granica Mastrihta.

Ono što ohrabruje je da prezentovani podaci govore o snažnom oporavku crnogorske privrede.

U prvih devet mjeseci, Vlada Crne Gore se zadužila u ukupnom iznosu od 173,44 miliona eura, dok za preostala nedostajuća sredstva za 2017. godinu, Ministarstvo finansija je u pregovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama za zaključivanje sindiciranog zajma u iznosu od 81 miliona eura, čime bi se zaokružila finansijska konstrukcija za ovu godinu, navodi se u juče objavljenoj Prezentaciji za investitore.

U skladu sa Zakonom o budžetu za 2017. godinu, predviđeno je da se sredstva za potrebe finansiranja budžeta, u iznosu od oko 255,0 miliona eura, obezbjede na osnovu kreditnih aranžmana sa međunarodnim ili domaćim kreditnim institucijama.

”Nova Vlada Crne Gore, koja je preuzela dužnost u novembru 2016. godine, postavila je održivost javnih finansija u samom centru svoje ekonomske politike. U tom smislu, Vlada je već u decembru 2016. godine preduzela korake, usvajanjem Plana mjera sanacije, budžetskog deficita i javnog duga, kojim su propisane trenutne mjere usmjenene na povećanje fiskalnih prihoda uz smanjenje troškova. Ukupni efekat mjera je procijenjen na €127,5 mil. ili 3,2% BDP-a u 2017. godini”, piše u dokumentu.

Predviđeno je smanjenje javnog duga na 67% BDP-a u 2020. godini, nakon što dostigne svoj maksimum na 75% BDPa u 2018. godini, dok je krajnji cilj Crne Gore da ispuni kriterijume Mastrihta i svede dug na 60% BDPa.

Stanje duga zemalja članica Evropske unije (28) iznosi 83.5% BDP-a, dok je stanje duga zemalja članica Eurozone 89.2% BDP-a u 2016. godini.

Nakon porasta za 3,2% BDP-a u prvom kvartalu ove godine, ostvaren je realni rast BDP-a na 5,1% u drugom kvartalu, što je mnogo više od očekivanog. Za prva dva kvartala 2017. godine, BDP je iznosio €1,694.5 mil, sa realnim rastom od 4,2%. Porast u drugom kvartalu je rezulat povećanja potrošnje od 4,1% u odnosu na isti period prošle godine u realnom smislu.

Potrošnja države je porasla za 2,1%, nakon čega je potrošnja domaćinstava povećana za 4,6%. Bruto investicije u osnovna sredstva smanjene su za 10,4%, a neto izvoz za 6,7% u odnosu na isti period prošle godine, u realnom smislu.Inflacija bilježi pozitivne stope rasta i prosječna stopa inflacije za prvih osam mjeseci ove godine iznosila je 2,4%.

Prosječna stopa inflacije u Eurozoni iznosila je 1,5% u septemberu 2017. godine.Crnu Goru je u periodu januar-avgust posjetilo 17,3% više turista i ostvareno 10,5% više noćenja u kolektivnom smještaju nego u istom periodu prošle godine.

Od ukupnog broja noćenja 90% je ostvareno od strane stranih turista.“Rejting agencije, Moody’s i Standard and Poor’s, su nedavno unaprijedile izgled kreditnog rejtinga Crne Gore iz negativnog u stabilan, I tako afirmisali svoje trenutne rejtinge. Ove aktivnosti odražavaju jaku posvećenost Vlade da stabilizuje i unaprijedi fiskalnu situaciju”, zaključuje se u dokumentu.

Portal Analitika