Soroš upumpao 18 milijardi dolara u fond za otvoreno društvo

Podijeli

Milijarder Džordž Soroš (87) upumpao je gotovo 18 milijardi dolara u svoju fondaciju Otvorenog društva tokom posljednjih nekoliko godina, čime je postala jedna od najvećih filantropskih organizacija na svijetu.

Novac je došao iz Soroševih ličnih rezervi, rekla je portparolka organizacije.

O transferu bogatstva multimilijardera iz njegovih investicionih firmi, koje prema Forbsovoj listi iznosi 23 milijardi dolara, prvi je izvijestio „Volstrit žurnal“, čime je većinu svog novca tako premjestio u organizaciju osumnjičenu za brojna miješanja u politiku zemalja u kojima je aktivna.

Soroš, koji je živjo tokom nacističke okupacije u Mađarskoj, pobjegao je iz zemlje po dolasku komunista, da bi ubrzo emigrirao u Sjedinjene Američke Države. Tokom godina, postao je jedan od vodećih zagovornika liberalnih ciljeva i kandidata, uključujući i kandidatkinju za predsjednika Amerike Hilari Klinton, na prošlogodišnjim izborima.

Prvi put je na tlu Evrope uspostavio organizaciju upravo u Mađarskoj, 1984. godine a devet godina kasnije i u Americi. Preko fondacije Otvorenog društva, potrošio je gotovo 14 milijardi dolara finansirajući programe po čitavom svijetu, uključujući izbjeglice i javno zdravlje.

Prema riječima fondacije, radi se o drugoj najvećoj tog tipa na svijetu, odmah poslije fondacije Bila i Melinda Gejts. Njen godišnji bužet iznosi 941 milion dolara, i razmještena je u sedam svjetskih regiona, a radi na finansiranju brojnih polja, od edukacije djece, pokreta i institucija o ljudskim pravima, reformama pravosuđa i vladavini prava.

Međutim, fondacija se više puta našla u epicentru kontroverzi zbog svog rada u Americi, poput zalaganja za planirano roditeljstvo i problema kriminalnog pravosuđa koje je zagovarala i organizacija „Životi crnaca su važni“. Tako je u 2014. godini fondacija donirala 1,4 miiona dolara kako bi progurala usvajanje „Predlog Kalifornije 47“, kojim su krivična djela posjedovanje droge i manje krađe prevedene u prekršaje, prenosi Blic.

Njegova organizacija finansirala je veliki broj nevladinih organizacija i civilnih ličnosti u zemljama u kojima su izbijale obojene revolucije, poput Gruzije i Ukrajine, o čemu je pisao i američki „Foreign policy“.

Druga finansiranja Soros je obavljao manje direktno, piše „LA times“.

Ipak, vijest o novom finansijskom ubrizgavanju iznenađuje, s obzirom na to a je bogataš 2012. godine povukao svoja ulaganja iz regiona istočne Evrope jer, kako je rekao, „sada smo svi članovi EU“.