Da li će nam EU konačno smanjiti cijene rominga

Podijeli

Evropska komisija razmatra smanjenje troškova rominga za Zapadni Balkan, nakon što su zemlje kandidatkinje za ulazak u EU tražile da se ukinu takse.

Evropska komesarka zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel zatražila je od službi Evropske komisije da izrade smjernice za smanjenje cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana, izjavio je za BIRN portparol Evropske komisije.

Gabriel je prva koja je objavila inicijativu u srijedu na radnom sastanku s ambasadorima EU iz šest zemalja Zapadnog Balkana, naglašavajući da je digitalna integracija Balkana njen prioritet.

“Komisija je već podstakla mobilne operatere da usklade stope rominga s osnovnim troškovima prekograničnog protoka podataka u regiji”, saopšteno je iz Evropske komisije.

Ipak, nije rečeno kada bi troškovi rominga mogli biti ukinuti.

Za Norvešku, Lihtenštajn i Island ovaj proces je trajao 10 godina. Naplata usluge roaminga između EU i ovih zemalja ukinuta je 15. juna ove godine, a ovaj čin je bio ocijenjen kao pozitivan u ostvarivanju korisničkih prava. Balkanske zemlje kandidatkinje su ubrzo poslije toga uputile zahtjeve da se pravilo proširi i na njih.