NIS najprofitabilnija kompanija u Srbiji

Podijeli

Najprofitabilnije preduzeće u 2016. godini bila je Naftna industrija Srbije (NIS), najveća kompanija bila je Elektroprivreda Srbije (EPS), najbolji rejting u zemlji imao je koncern Bambi, a najveće ukupne gubitke imalo je javno preduzeće Srbijagas.

Te podatke je objavila Agencija za privredne registre (APR) u izvještaju „100 naj privrednih društava u 2016. godini“.

„Sto najuspješnijih preduzeća ostvarila su jednu trećinu ukupnih pozitivnih rezultata srpske privrede, angažovali su polovinu kapaciteta poslovne imovine i kapitala u zemlji, dok je istovremeno 100 najneuspješnijih akumuliralo više od polovine ukupnih gubitaka privrede“, rekla je na konferenciji za novinare registratorka u APR Ružica Stamenković, javlja Beta.

Kako je kazala, na listama uspješnih najviše je bilo onih koje rade u oblasti trgovine, prehrambenoj industriji i telekomunikacijama, dok su najveću poslovnu imovinu i najveći kapital u 2016. i dalje imale kompanije koje posluju u oblasti snabdijevanja električnom energijom, gasom i parom. Na listi najvećih gubitaša su se zadržala privredna društva u stečaju.

Na listi 100 preduzeća sa najvećim neto dobitkom je sedam javnih preduzeća koja su ostvarila 15 odsto od ukupnog dobitka tih preduzeća. Po poslovnim prihodima na listi 100 najvećih preduzeća je sedam javnih preduzeća koja su ostvarila 13,9 odsto prihoda tih preduzeća.

Sto najuspješnijih preduzeća zapošljavalo je prošle godine 15 odsto radnika cijele privrede, 100 najvećih firmi zapošljavalo je 17 odsto radnika, a u 100 kompanija sa najvećim gubicima radilo je oko osam procenata radnika u privredi.

Kompanija sa najvećim brojem zaposlenih prošle godine bio je EPS sa 27.627 radnika, Pošta Srbije imala je 14.944, u Infrastrukturi Železnica Srbije radilo je 9.637 ljudi, dok s više od 8.000 radnika imali Merkator S, Delez i Telekom.