Putin direktora Sberbanke nazvao škrticom zbog Agrokorovog duga

Podijeli

Hrvatski Jutarnji list piše da se na ručku Vladimira Putina i Kolinde Grabar Kitarović odigrao vrlo zanimljiv razgovor o dugovima Agrokora ruskoj Sberbanci.

Nakon što je prvi čovjek Sberbanke Putinu rekao da godišnje zarađuju 12 do 13 milijardi eura, ruski predsjednik se nasmija i rekao: “Koja škrtica, a problem mu je jedna milijarda”.

Najprij su ruski mediji otkrili da je na zajedničkom ručku s Vladimirom Putinom i Kolindom Grabar-Kitarović bio i prvi čovjek Sberbanke Herman Gref, da bi se doznalo i da je predsjednik Ruske Federacije u jednom trenutku lično upitao direktora Sberbanke koliko iznosi dug Agrokora prema ruskim bankama, javlja Jutarnji list.

“1,1 milijardi eura”, odgovorio je čelnik Sberbanke Gref. “A koliko godišnje zarađuje Sberbanka?”, upitao ga je Putin, znajući jasno odgovor na to pitanje.

Nakon što je Gref rekao Putinu da je riječ o 12 do 13 milijardi eura, ruski predsjednik se nasmijao i rekao: “Koja škrtica, a problem mu je jedna milijarda”. Putin se netom kasnije obratio hrvatskom i ruskom izaslanstvu: “Pa u čemu je problem, riješite to odmah”.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je spremna da posreduje u rješavanju krize između Agrokora i njegovih ruskih povjerilaca.

“Naravno, lično ne učestvujem u rješavanju tog pitanja i ne mogu pregovarati u procesima kako će se to riješiti, ali spremna sam posredovati kako god mogu u razgovorima između Sberbanke i ovlašćenih institucija koje to rješavaju”, izjavila je Grabar-Kitarović, koja se ranije ove nedjelje sastala i s ruskim premijerom Medvedevom, a danas završava posjetu Rusiji.