Više od stotinu američkih gradova želi novo Amazonovo sjedište

Podijeli

Više od 100 američkih gradova želi da Amazon kod njih izgradi svoje drugo sjedište jer ta internet kompanija planira da u taj projekat, koji će biti identičan onom u Sijetlu, da uloži pet milijardi dolara i otvoriti 50.000 novih radnih mjesta.

Amazon je 7. septembra objavio da traži lokaciju za svoje drugo sjedište, a svi zainteresovani gradovi morali su do četvrtka predati svoje ponude. Odaziv je veliki jer će to ulaganje stvoriti i desetine hiljada drugih poslova u građevinarstvu te u okolnoj zajednici.

Aplikacije su, između ostalih, predali Boston, Majami, Ostin, Dalas, Čikago, Klivlend, Oklahoma siti, Solt lejk siti, Njudžersi, Pitsburg, Kanzas siti, Finiks, Nešvil, Memfis, Detroit…

Amazon je u pozivu zainteresovanima, između ostalog, naveo da traži gradsko područje s više od milion stanovnika, stabilno i povoljno poslovno okruženje, blizinu međunarodnog aerodroma i glavnih saobraćajnica, dostupnost javnog prevoza i postojanje urbanih i prigradskih područja koja imaju mogućnost privlačenja i zadržavanja talenata za tehniku.

U sjedištu Amazona u Sijetlu trenutno ima više od 40.000 zaposlenih, koji se nalaze u 33 zgrade.

Ova najveća svjetska kompanija za internet trgovinu procjenjuje da je u ekonomiju Seatllea između 2010. i 2016. godine uložila 38 milijardi dolara i vjeruje da je njeno prisustvo dovelo do rasta broja onih najvećih američkih kompanija koje su odlučile u taj grad premjestiti svoje istraživačke i razvojne centre.

Dok novo sjedište Amazona predstavlja atraktivnu priliku za mnoge gradove i regije, kompanija vjerovatno zauzvrat očekuje milijarde dolara u vidu podsticaja i poreskih olakšica.

Većina gradova drži u tajnosti detalje svojih ponuda, no prema jednom lokalnom listu iz države Misuri, Njudžersi je u cilju postizanja dogovora ponudio sedam milijardi dolara poreskih olakšica.