Da li svakoj holivudskoj zvijezdi koja svrati u CG treba dati državljanstvo?

Podijeli

Crna Gora nudi stabilan i siguran ambijent i zahvaljujući realizaciji velikih investicionih projekata u turizmu, saobaraćaju i energetici postala je izuzetno atraktivna i interesantna investiciona destinacija, kazao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović na “Global Citizen” forumu, naglasivši da je jedna od razvojnih šansi i program sticanja ekonomskog državljanstva.

Radulović je, kako prenosi RTCG, kazao da dobro osmišljen, konkurentan i transparentan program, sa strogim postupkom provjere aplikanata može donijeti brojne benefite Crnoj Gori, u prvom redu finansijska sredstva koja se mogu koristiti za razvojne projekte prvenstveno na sjeveru države, kao i otvaranje novih radnih mjesta i ravnomjerniji regionalni razvoj.

“Ministar je podsjetio da je Vlada pozvala zainteresovane kompanije sa iskustvom na izradi i sprovođenju programa ekonomskog ulaganja radi sticanja državljanstva da dostave detaljan predlog koncepta programa koji može biti uspješan u Crnoj Gori. Svoje predloge dostavilo je šest eminentnih kompanija iz ove oblasti, a na osnovu dobijenih predloga komisija će pripremiti predlog nacrta programa koji će biti dostavljen Vladi na usvajanje”, kazali su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Drugog dana “Global Citzen” foruma danas su govorili i američki ekonomista i analitičar Nuriel Rubini, direktorica UNESCO-a Irina Bokova, bivši predsjednik Evropske komisije Hoze Manuel Baroso i glumac Robert De Niro.

Koja je korist od jednokratnih posjeta slavnih ličnosti

Crna Gora je prethodnih godina bila česta destinacija uglavnom kratkih posjeta poznatih ličnosti iz svjetskog šoubiznisa, pa se, slučajem okolnosti, u Budvi i obreo i tada najglamurozniji svjetski par Bred Pit i Anđelina Džoli.

Iako su mediji te posjete koristile da promovišu Crnu Goru kao atraktivnu destinaciju (što ona možda i jeste ali se tako ne koristi), vijesti o dolasku poznatih ličnosti su uglavnom izlapile poslije samo nekoliko sati nakon njihovog odlaska.

Te posjete, osim sjajnih reklama hotelima u koje odsijedaju, nemaju čak ni srednjoročnu korist za Crnu Goru kao destinaciju iz više razloga – prije svega zbog prirode takvih posjeta (ad-hoc) ali i zbog toga što država nema strategiju da to iskoristi za promociju destinacije.

Proslavljeni holivudski glumac Robert De Niro je, pri dolasku u Crnu Goru, kazao da je opčinjen onim što je vidio te da bi rado ovdje snimao sljedeći film, uz napomenu – ako bude uslova. Ti uslovi, osim prirodnih ljepota, podrazumijevaju i određene subvencije države kroz poreske i druge olakšice. Država u tom slučaju bi trebalo da “stavi na papir” šta dobija zauzvrat, odnosno, koji efekti se dobijaju ako skupe holivudske produkcije dobiju podršku iz budžeta na bilo koji način.

Dobar primjer za to može biti Hrvatska, koja je izdvojila značajan novac iz budžeta kroz poreske i druge olakšice koje su joj omogućile da planetarno popularna TV serija “Igra prijestola” (Game of Thrones) bude snimana na nekoliko lokacija u Dalmaciji.

Game of Profit: Hrvatska od filmskog turizma zaradila 50 miliona eura

Druga strana priče je ekonomsko državljanstvo, odnosno, lično priznanje države određenim pojedincima, strancima, koji na neki način učine Crnu Goru poznatom u širim krugovima.

Priča o ekonomskom državljanstvu je aktuelizovana prethodnih godina, kada je nekoliko svjetskih biznismena, nerijetko “kontroverznih” dobilo crnogorsko državljanstvo zbog navodnih ulaganja u crnogorsku ekonomiju.

Postavlja se pitanje koliko je to opravdano, s obzirom da su investicije počasnih crnogorskih državljana donijele korist uglavnom samo njima, ali ne i Crnoj Gori.