Nikšićanin ima solarne panele i plaća struju manje od eura. Šta fali ovoj priči?

Podijeli

Nikšićanin Veselin Vučurović prije pet godina napravio je mini solarnu elektranu u dvorištu kuće. Epilog čitave priče su računi za struju koji mjesečno nerijetko budu i manji od jednog eura, piše portal Onogošt.me.

Julski račun 86 centi a avgustovski u minusu dva eura-zvuči nestvarno, ali to su Veselinovi računi za struju, jer zahvaljujući svojoj mini solarnoj elektrani u Gornjem Polju on proizvede više struje nego što potroši.

“Ovih dana solarna elektrana proizvede oko deset kilovat sati, a domaćinstvo za 24 sata potroši dva kilovata u višoj i kilovat u nižoj tarifi, znači ušteda je između sedam i osam kilovati”, objašnjava on.

Već godinama ovaj zagovornik solarne energije ukazuje na to kako iskoristiti energiju sunca i ujedno se osloboditi plaćanja skupe struje koje nameću sadašnji snabdjevači. Sve to je potom i dokazao na praktičnom primjeru njegovog i komšijskog brojila.

“Evo ja sam potrošio 2.505 kilovat sati i 1.406, a komšija 25.000 i 147.00. Znači, ja sam sa solarnom energijom za grijanje kuće i proizvodnju struje potrošio deset puta manje od komšije koji koristi struju iz mreže i još se grije na drva”, navodi Vučurović dok pokazuje stanje na brojilima.

Vučurović je izgradnjom soalrne elektrane trebalo da dobije i status povlašćenog proizvođača, no, zakon je takav da se solarna elektrana u Crnoj Gori može graditi samo na objektima, za razliku od ostatka svijeta gdje postoje čitave plantaže solarnih panela na zemlji.

Zbog toga, umjesto da prihoduje od elektrane, Vučurović se ovih godina morao zadovoljiti samo malim računima za struju.

Nešto bitno fali ovoj priči

Idiličnoj priči ovog Nikšićanina kojem zavide mnoge porodice fali jedan od ključnih djelova – koliko je koštala nabavka i instalacija solarnog sistema.

Ti troškovi za snabdijevanje električnom energijom za prosječnu kuću od 80-90 kvadrata mogu da iznose i do nekoliko desetina hiljada eura, zavisno od kapaciteta i proizvođača.

Bilo bi lijepo kada bi nam gospodin Vučurović objasnio i taj dio kako bi imali kompletnu priču o energetskoj nezavisnosti ali i predstavu o tome koliko vremena je potrebno da se skupa investicija vrati.