Budva zabilježila četiri miliona noćenja

Podijeli

Više od četiri miliona noćenja u svim vidovima smještaja na budvanskoj rivijeri i oko 700.000 dolazaka evidentirano je za prvih osam mjeseci ove godine.

To je oko deset odsto više nego lani, pokazuju podaci Turističke organizacije Budva.

Kako je Pobjedi saopštila portparol TOB Darja Marović, gostiju je bilo najviše iz Rusije i Srbije, potom iz Bosne i Hercegovine, Italije, Ukrajine, Bjelorusije, Poljske.

Razlika u odnosu na prethodne sezone je, kaže ona, to što su se gosti kraće zadržavali nego ranije, u prosjeku šest dana.

Marović ističe da je od broja gostiju i ostvarenih noćenja važnije koliko su gosti zadovoljni Budvom, da je li ostvarila očekivanja mnogobrojnih turista koji u njoj borave, da li je kao destinacija spremna da se iz godine u godinu razvija i napreduje.

“Ukoliko se poboljša kvalitet turističke infrastrukture i usluga, kao i čitavog javnog sektora, novim ponudama i strateški usmjerenim marketingom, rezultati mogu biti još bolji”, uvjerena je ona.

Ističe da evidencija o stvarnom broju posjeta turista i noćenja ne može biti sto odsto precizna.

“Podatke o privatnom smje- štaju mi evidentiramo na info punktovima, dobijamo podatke direktno i od hotelijera, upoređujemo ih sa podacima MUP-a i Monstata. U Budvi, izraženije nego u ostalim op- štinama, postoji i veliki problem nelegalnog (neregistrovanog) privatnog smještaja, mada je taj broj svake godine manji. Dodatnim beneficijama prema privatnim izdavaocima i jednostavnijim procedurama i ovo bi u narednom periodu moglo biti uspješno riješeno”, objašnjava Marović.