Ernst & Young: U Srbiji su za biznis spremniji muškarci

Podijeli

Studija revizorske kuće Ernst & Young “Preduzetnički barometar” pokazala je da su muškarci skloniji ulasku u preduzetništvo od žena.

Čak 73 odsto preduzetnika finansira poslovanje svojih kompanija isključivo iz sopstvenih finansijskih sredstava, dodaje se u studiji.

Prema rezultatima studije, u kojoj je učestvovalo 107 srpskih preduzetnika, može se zaključiti da su muškarci, koji su činili 79 odsto ispitanika, skloniji ulasku u preduzetništvo od žena.

Kompanije koje ovi preduzetnici vode u prosjeku zapošljavaju 120 ljudi, a svoje poslovanje započeli su relativno mladi – sa 30 godina u prosjeku. Oko 60 odsto njih koji vode brzorastuće kompanije navode da im je kompanija koju trenutno vode ujedno i prvi poslovni poduhvat, navodi se u studiji, koju prenosi Fonet.

Istraživanje je pokazalo da čak 73 odsto preduzetnika finansira poslovanje svojih kompanija isključivo iz sopstvenih finansijskih sredstava, a 65 odsto preduzetnika smatra da je potrebno javno promovisati uspješne preduzetniče priče u cilju poboljšanja imidža koji preduzetnici imaju u društvu.

Gotovo polovina najusoješnijih preduzetnika, bavi se proizvodnjom, prema rezultatima istraživanja “EY Preduzetnički barometar 2017” koje je predstavljeno javnosti u Privrednoj komori Srbije, dodaje se u saopštenju.