Odliv radne snage najveći problem Srbije

Podijeli

Srbija se po pitanju podizanja konkurentnosti suočava sa velikim izazovima, od kojih je najveći odliv stručne radne snage, kazao je predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je na samitu “Mapa puta ka unapređenju konkurentnosti”, rekao da, kada obilazi razne djelove Srbije uvijek čuje za isti problem – nedostatak radne snage.

“Svi oni imaju isti problem, a to je što mnogi ljudi napuštaju zemlju i odlaze da rade na drugim tržištima”, rekao je Čadež, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Istakao je da uzrok tome nije samo stanje srpske ekonomije, već potreba za radnom snagom u Njemačkoj i Austriji, a sada i u Slovačkoj, Češkoj i Rumuniji, koje su, kako je rekao, promijenile zakonodavstvo i olakšale migraciju radne snage.

Prema Čadežu, migracija stručnjaka i radne snage je realnost, ali je istakao da Srbija sa tim mora da se izbori.

Čadež kaže da postoje različiti mehanizmi za zadržavanje kadra i dodaje da je jedno od rješenja promjena obrazovnog sistema, prije svega kroz uvođenje dualnog sistema obrazovanja.

Govoreći o investicijama Čadež je rekao Srbija ulaže dosta novca u podizanje konkurentnosti i obuku kadra za rad na visokotehnološkim mašinama.

Srbija, kaže, ima izgrađene instrumente za privlačenje investitora, koji daju rezultate jer, kako je objasnio, čak 50 odsto investicija koje dolaze na Zapadni Balkan dolaze u Srbiju.

Ipak, smatra, to nije dovoljno i treba se još više truditi kako bi u Srbiju došlo više visoko tehnološki sofisticirane kompanije.