Slovenci “na nož” dočekali najave o zabrani rada trgovaca nedjeljom i praznicima

Podijeli

Slovenačka javnost na nož je dočekala najave da bi već u februaru naredne godine mogao stupiti na snagu zakon kojim bi bio zabranjen rad trgovačkim objektima nedjeljom i praznicima.

Gotovo petnaest godina nakon referenduma u kojem je većina Slovenaca odlučila kako bi trgovine širom zemlje nedjeljom i blagdanom trebalo da budu zatvorene, zastupnik Andrej Čuš prikupio je 25 potpisa potrebnih da se pokrene opšta rasprava o toj temi u parlamentu.

Amandman na Zakon o trgovini prije stupanja na snagu mora proći parlamentarni Odbor za privredu, a izmjene zakona mogle bi biti usvojene na plenarnoj sjednici Skupštine u decembru. Stoga je on za ljubljanski Dnevnik izjavio kako bi amandman mogao stupiti na snagu u februaru iduće godine.

No, reakcije na takav predlog stigle su s više strana. Upravni odbor Trgovinske komore Slovenije upozorio je kako bi se zabranom rada trgovinama nedjeljom ugrozila barem tri prava garantovana Ustavom – slobodna privedna inicijativa, načelo poštene i slobodne konkurencije te načelo jednakosti pred zakonom.

Iako su sindikati zaposlenih u trgovinama pokrenuli raspisivanje referenduma 2003. godine, generalni sekretar Sindikata radnika u trgovini Slovenije Ladi Rožič sada argumentuje kako bi se primjena odluke o promjeni radnog vremena odrazila na plate trgovaca koji u prosjeku mjesečno zarade nešto više od 610 eura neto (sat im je oko 3,5 eura bruto).

Budući da za rad nedjeljom i praznicima radnici dobiju dodatak od približno 25 eura po danu, na mjesečnoj bazi primjenom novih pravila radnici u trgovini izgubili bi oko 100 eura.

Slovenačko Delo dočekalo je predlog Cerarove Stranke modernog centra na nož nazivajući ga “još jednim dokazom o jalovosti slovenačke politike” koji je donio pet minuta slave Andreju Čušu. Pritom promjene zakona nazivaju populističkim.

Trgovci su vrlo nejedinstveni u vezi s predlogom novog zakona. Posebno su uznemireni Petrolovim isključenjem iz zabrane, odnosno svim trgovinama na benzinskim stanicama uz autoputeve i brze ceste.

U slovenačkoj maloprodaji zaposlene su 15.323 osobe, a 82.968 u trgovini.