Ajnštajnova bilješka o tajni sreće na aukcijskoj prodaji

Dvije bilješke koje je Albert Ajnštajn predao jednom dostavljaču u Tokiju, od kojih je jedna o tajni srećnog života, pojavile su se 95 godina kasnije i uskoro će biti ponuđene na prodaju na aukciji u Jerusalimu.

Slavni fizičar, autor teorije relativiteta, 1922. je bio na turneji u Japanu, gdje je održavao predavanja. U to doba je doznao da će biti predložen za Nobelovu nagradu za fiziku i njegova se slava proširila i izvan naučnh krugova.

U Imperial Hotelu u Tokiju jedan mu je dostavljač donio pošiljku. Nije poznato je li dostavljač odbio napojnicu, u skladu s lokalnim običajem ili Ajnštajn nije imao sitniša, ali ga nije želio ostaviti praznih ruku, pa mu je predao dvije bilješke na njemačkom.

„Možda će, budeš li imao sreće, jednom ove bilješke biti puno vrednije od napojnice“, rekao mu je Ajnštajn, tvrdi prodavac bilješki.

Na jednoj od bilješki, napisanoj na listu papari s logom Imperial Hotela, piše „miran i skroman život donose više radosti od nemirne trke za uspjehom”.

Na drugoj bilješci, na bijelom papiru, nalazi se slavna uzrečica pripisana Lenjinu „Gdje ima volje, ima i načina“.

Aukcijska kuća Winner’s je potvrdila autentičnost bilješki. „One nemaju naučnu vrijednost ali mogle bi pomoći u određivanju ličnih razmišljanja slavnog naučnka, čije je ime postalo sinonim za genijalnost“, ocijenio je Roni Grosz, zadužen za najveću kolekciju arhiva tog fizičara na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

Dvije bilješke će biti ponuđene na prodaju u utorak u kući Winner’s u Jerusalimu uz druge predmete, među kojima su pisma koje je Ajnštajn napisao pred kraj života.

Hina

oktobar 24, 2017 at 11:16 am