Hrvatska sa Srbijom, Crnom Gorom i BiH sprovela 100 projekata vrijednih više od 30 miliona eura

Podijeli

Hrvatska je s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom u razdoblju od 2007. do 2013. uspješno provela 100 bilateralnih projekata prekogranične saradnje koje je Evropska unija, uz 35 projekata tehničke pomoći, finansirala s više od 30 miliona eura, a u novom finansijskom razdoblju od 2014. do 2020. na raspolaganju im je tri puta više novca iz evropskih fondova za tu svrhu.

Istaknuto je to u utorak u Zagrebu na završnoj konferenciji IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina, Hrvatska – Crna Gora i Hrvatska – Srbija za budžetski period od 2007. – 2013. godine.

Konferenciju je uvodnim obraćanjem otvorila ministrica regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Gabrijela Žalac, naglasivši važnost tih programa u promicanju regionalnoga razvoja u pograničnim područjima te čestitala svim učesnicima na izvrsnim rezultatima.

Žalac je kazala da je Evropska unija za ta tri programa prekogranične suradnje alocirala ukupno 33,5 miliona eura i izrazila zadovoljstvo što je taj novac gotovo u cijelosti ugovoren.

Sprovedeno je ukupno 100 projekata prekogranične saradnje i 35 programa tehničke pomoći, a u njima je učestvovalo više od 400 projektnih partnera, razna udruženja, ustanove, fondacije, komore, tijela regionalnih i lokalnih vlasti te regionalne razvojne agencije i preduzetnički centri, javlja Hina.

“Sprovedeno je 100 projekata kojima su korisnici pridonijeli poticanju prekogranične suradnje, održivom razvoju okoliša, gospodarskom razvoju, izgradnji kapaciteta lokalnih, regionalnih i nacionalnih institucija za provedbu EU programa te generalno poboljšanju kvalitete života u prekograničnim područjima, kroz različite aktivnosti, od nabave opreme za fakultete, primjerice za podršku knjižnicama za slijepe, i sanacije posljedica poplava do upravljanja otpadom i brendiranja povijesnog nasljeđa u turističke svrhe”, kazala je Žalac.

Istaknula je da je u novom financijskom razdoblju od 2014. do 2020. Europska unija predvidjela tri puta više novca za tu svrhu.

“U novom financijskom razdoblju 2014. – 2020. na raspolaganju nam je čak tri puta više sredstava u okviru dva programa prekogranične suradnje sa susjednom Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom te sa Srbijom.

Republika Hrvatska preuzela je ulogu upravljačkog tijela u tim programima i naša je zadaća prijenosom znanja u pogledu upravljanja i kontrole korištenja sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova pridonijeti jačanju kapaciteta javne administracije susjednih zemalja te pridonijeti razvoju temelja za daljnje korištenje razvojnih programa i ostvarenje prometnih, gospodarskih i društvenih ciljeva”, kazala je.

Okupljenima se obratio i voditelj Predstavništva Europske komisije u RH Branko Baričević koji je također istaknuo važnost IPA programa za jačanje zajedništva i kohezije partnerskih zemalja.

Baričević je podsjetio da je ovaj projekt počeo 2006. kao prvi projekt prekogranične suradnje na području zapadnog Balkana i istaknuo da je postao jedan od najbolje iskorištenih programa do sada.

Potražnja za europskim sredstvima bila je gotovo deset puta veća od raspoloživog iznosa, kazao je.

“Tijekom 11 godina provedbe, s obzirom na rezultate i postignuća, ova tri IPA programa prekogranične suradnje jedan su od najboljih pokazatelja da je suradnja na ovom području moguća”, istaknuo je Baričević.