Marković o ekonomskim trendovima: Ide nam bolje nego što smo očekivali

Podijeli

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je da dosadašnji rezultati Vlade ukazuju na dobre trendove i očekuje da će se nastaviti i stopa ekonomskog rasta, ali i porast broja novih radnih mjesta.

“Rezultati ekonomske politike Vlade u prethodnih gotovo jedanaest mjeseci zaista su izuzetno dobri. Ovo nije samo moja ocjena već je to ocjena i vodećih međunarodnih finansijskih institucija i organizacija. A te ocjene su proistekle iz egzaktnih podataka: realna stopa rasta domaće ekonomije u drugom kvartalu 2017. godine iznosila je 5,1 odsto, i to je najviša stopa od 2008. godine, odnosno nakon onog buma koji smo imali poslije obnove nezavisnosti. I jedna je od najviših stopa rasta u Evropi. Istovremeno, prema zvaničnim podacima, u prvoj polovini 2017. godine crnogorska ekonomija je ostvarila realni rast od 4,2 odsto, što je takođe među najboljim rezultatima u Evropi. Navedeni rezultati premašuju i projekciju realnog ekonomskog rasta iz zvaničnih dokumenata Vlade za ovu godinu, jer je ta projekcija na nivou od 2,7 odsto. Dakle, naše projekcije su donekle bile konzervativne, ali se pokazalo da smo postigli više i od tih svojih projekcija“, rekao je predsjednik Vlade u intervuu Pobjedi.

Predsjednik Marković je rekao da će zvanični podaci o privrednom rastu u III kvartalu biti objavljeni u decembru, i da s obzirom na porast broja noćenja turista i prihoda od turizma kao i na snažnu investicionu aktivnost u zemlji očekuje da realna stopa ekonomskog rasta za cijelu godinu ne bude ispod četiri odsto.

“Očekujem da će ekonomski rast nastaviti da podstiče otvaranje novih radnih mjesta, što je trend od početka ove godine. Podsjetiću, u prvih osam mjeseci ove godine, a to su posljednji zvanični podaci, prosječan broj zaposlenih povećan je za 6.314 odnosno za 3,6 odsto, te je stopa nezaposlenosti po Monstatovoj anketi o radnoj snazi po podacima za drugi kvartal 2017. smanjena za 2,4 procentna poena u odnosu na 2016. godinu i iznosi 15,1 odsto. Radimo na to sme da ovaj trend nastanimo”, kazao je crnogorski premijer.

Pored toga što nam rastu BDP, zaposlenost i broj turista, dodao je Marković, imamo i značajan rast direktnih stranih investicija, pokrivenost uvoza izvozom, svih vidova transporta itd.

“I, konačno, kao rezultat svega ovoga imamo pozitivan stav dviju globalnih kreditnih agencija u vezi sa izgledom crnogorske ekonomije. Brojke pokazuju da imamo razloga za zadovoljstvo, ali ja kao predsjednik Vlade hoću i tražim uvijek više i bolje“, poručio je premijer.