Državna revizija: Skupština CG nepravilno troši novac iz budžeta

Podijeli

Državna revizorska institucija (DRI) dala je negativno mišljenje na poslovanje Skupštine Crne Gore u prošloj godini, jer je revizija pokazala da je parlament poslovao mimo zakonskih propisa.

U Izvještaju, koji je dostavljen vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, utvrđeno je da 120,78 hiljada eura koliko je isplaćeno prošle godine iz blagajne Skupštine po osnovu akontacije za 239 putničkih naloga nije razduženo.

Ovlašćenje za podizanje gotovine za 2016. godinu, za potrebe Skupštine, imala je službenica Tamara Čađenović, a službenica za ovjeravanje Vjera Prelević.

Bivši generalni sekretar Skupštine pokojni Siniša Stanković podnio je krivičnu prijavu protiv Čađenovićeve 9. janura ove godine. On je sumnjao da su pojedini nalozi fiktivni i da su potpisi na njima lažni.

Za potrebe parlamenta u prošloj godini je podignuto gotovine u ukupnom iznosu od 238 hiljada eura.

U 2016. godini Skupština je promijenila tri predsjednika. Ranko Krivokapić (SDP) je bio do 19. maja 2016. godine, Darko Pajović (Pozitivna) od drugog juna do sedmog novembra, a Ivan Brajović (SD) je izabran 24. novembra prošle godine.

DRI je u izvještaju dao tabelarni prikaz svih 905 putničkih naloga u prošloj godini (poslanika i administracije) koji pokazuje da je od 7. aprila počela akontativna isplata za koju nema razduženja, a da je dominantno to rađeno u periodu mandata Pajovića i Brajovića.

Opširnije u Vijestima