Prihodi Crnogorskog Telekoma skraćeni za pet miliona

Podijeli

U prva tri kvartala 2017. godine, Crnogorski Telekom je ostvario prihode u iznosu od 64 miliona eura, 5,3 miliona manje u odnosu na uporedni period prethodne godine, što je bilo u skladu sa očekivanjima, saopšteno je iz kompanije.

“Smanjenje prihoda je vezano za efekte regulacije maloprodajnih i veleprodajnih cijena, povećane konkurencije na tržištu fiksnog pristupa, ubrzane supstitucije fiksne telefonije i smanjenog obima dolaznog saobraćaja”, ističu u kompaniji, prenosi CdM.

Kako su dodali, operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje, iznosila je 22,6 miliona, što je za 1,4 miliona manje u odnosu na isti period prethodne godine, dok je neto dobit iznosila 4,3 miliona eura.

Povećana pokrivenost i broj korisnika optičke mreže

Iz Telekoma je saopšteno da je nastavljeno širenje optike, kako bi korisnicima omogućili pristup najkvalitetnijoj mreži, koja je sada dostupna u preko 64 hiljade domaćinstava, što predstavlja 34 odsto od ukupnog broja domaćinstava u Crnoj Gori.

“Broj korisnika optičke mreže Crnogorskog Telekoma je porastao 21 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine i iznosio je 15,6 hiljada”, navode oni.

Usluge mobilnog interneta bilježe rast, ukupna SIM baza u porastu

Broj korisnika mobilnog interneta je značajno porastao, i to za 18 hiljada u odnosu na isti period prošle godine, i iznosio je 158 hiljada.

“Na kraju trećeg kvartala korisnika SIM kartica Crnogorskog Telekoma je bilo 370 hiljada, što je za 1 hiljadu više u poređenju sa prethodnom godinom”, kazali su u Telekomu.

Baza postpejd kartica se uvećala za 23 hiljade, dok je baza pripejd SIM kartica smanjena za 22 hiljade.

Crnogorski Telekom je ostao lider na tržištu u postpejd segmentu.

“Rezultati koje smo postigli u prva tri kvartala 2017. godine svjedoče o brojnim aktivnostima koje smo u prethodnom periodu preduzeli kako bi stabilizovali prihode i profit u mjeri u kojoj to tržište dozvoljava. Nastavićemo sa aktivnostima kako bismo u periodu koji slijedi ostvarili i željeni rast. Zadovoljni smo činjenicom da smo uprkos pritisku regulacije, sve većoj konkurenciji i drugim izazazovima ostvarili planirane ciljeve i postigli solidne rezultate”, istakao je Nikola Ljušev, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Pored toga, dodaje on, u proteklom periodu kompaniju su učinili agilnijom i uveli novine koje su rezultirale povećanjem brojem korisnika, posebno optike, mobilnog interneta i postpejda.

“Uveli smo nove proizvode i usluge kako bismo odgovorili na zahtjeve i potrebe korisnika, dajući im mogućnost da iskoriste brojne benefite naše mobilne i fiksne mreže”, kazao je Ljušev.

Posebno ga, kaže, raduje što je Crnogorski Telekom treću godinu za redom ostvario najbolje rezultate u nezavisnom mjerenju kvaliteta mobilne mreže po međunarodno priznatoj metodologiji, kompanije P3 Communications.

“Uporedno testiranje mobilnih mreža sva tri operatora u Crnoj Gori u više crnogorskih gradova i na putevima koji ih povezuju, pokazalo je da je Crnogorski Telekom ima najkvalitetnije servise i da se naša kontinuirana ulaganja u mrežu jasno vide. “Best in test“ sertifikat za najbolji rezultat koji je Crnogorski Telekom dobio na nezavisnim testiranjima potvrđuje da naši korisnici imaju najkvalitetniju mrežu, a u periodu koji slijedi potrudićemo se da tu prednost još bolje i jasnije prepoznaju i iskoriste mogućnosti koje im naša mreža nudi. Nastavićemo sa ulaganjima i dodatnim aktivnostima u svim segmentima poslovanja, kako bismo do kraja godine postigli još bolje rezultate i ispunili očekivanja korisnika“, poručio je Ljušev.