Soroš kupuje slovenačku firmu

Podijeli

Banke povjerioci slovenačke kompanije Tuš ekskluzivno pregovaraju o prodaji Engrotuša s fondom Quantum Strategic Partners kojima upravlja svjetski poznati investitor i milijarder Džordž Soroš.

Prema informacija portala Siol.net, grupa banaka koja drži više od polovine potraživanja, dopustila je Sorošu dubinsku analizu poslovanja grupe Tuš, koja je u toku.

Quantum Strategic Partners je privatna investiciona kompanija koja od 2011. godine posluje isključivo novcem Sorošove familije. Njen najpoznatiji član je Džordž Soroš, jedan od najznačajnijih svjetskih investitora, čija se imovina procjenjuje na nešto više od 25 milijardi dolara.

Njegova fondacija za otvoreno društvo u posljednjih 40 godina u razne humanitarne, obrazovne i druge projekte širom svijeta uložila je oko 11 milijardi dolara, zbog čega je Soroš posljednjih nekoliko godina često na meti žestokih kritika, posebno iz redova nove evropske desnice, objašnjava Siol.net, a prenosi Poslovni.

Fond Quantum Strategic Partners prošle godine uložio je više od 300 miliona dolara u američki SolarCity proizvođača solarnih panela, kojeg je kasnije kupio Tesla Motors.

Konzorcijum banaka povjerilaca vodi Nova Ljubljanska banka (NLB), a među najvećim povjeriocima Engrotuša su i Abanka, SID banka, Gorenjska banka i Heta (loša banka bivše Hypo banke).

U posljednjih nekoliko mjeseci nekoliko zainteresovanih ponuđača sprovelo je dubinski pregled poslovanja grupe Tuš, dok je više od 15 investitora dostavilo neobvezujuće ponude. U julu je Siol.net objavio je da je u trci za kupovinu 300 miliona eura vrijednih potraživanja prema Tušu ostao samo engleski finansijski fond Annacap Financial Partners, specijalizovan za ulaganja u finansijski sektor.

Za kompaniju je ponudio oko 90 miliona eura, što bi značilo da će otkupiti potraživanja sa 60 odsto popusta, ali su neke banke odbile ponudu.