Bijeljinska šećerana ide u reorganizaciju

Podijeli

Skupština povjerilaca bijeljinske šećerane u stečaju donijela je u srijedu odluku o novoj reorganizaciji fabrike čiji je osnov pretvaranje potraživanja u akcije, izvijestio je RTRS.

Advokat Faik Muhić je u ime 90% povjerilaca koji su podržali ovaj metod najavio da će nacrt plana reorganizacije uraditi neki od renomiranih instituta i da to ni u kom slučaju neće isključiti ni mogućnost prihvatanja svake valjane ponude potencijalnih strateških partnera.

Stečajni upravnik Lazo Đurđević je na Skupštini povjerilaca koja je danas održana u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini predložio nastavak prodaje imovine šećerane sa cijenom od 9,9 mil KM, ali su njegov prijedlog podržala samo dva povjerioca koji predstavljaju 10,92% potraživanja.

On je najavio da nije u mogućnosti da napravi stečajni plan jer smatra da je neprovodiva odluka o reorganizaciji na način i u trenutku u kome je donijeta.

Đurđević je rekao da je lično prvi u BiH izradio plan reorganizacije stečajnog dužnika i da je pet puta praktično prošao kroz taj proces, ali da je u ovom slučaju potrebno preciznije definisati i pojasniti sve elemente za reorganizaciju.

Radnici fabrike koja ne radi već sedam godina kažu da su postrojenja očuvana i u odličnom stanju i da samo 20.000 tona konstrukcija u postrojenjima vrijedi 20 mil KM na tržištu sekundarnih sirovina, dok je realna vrijednost šećerane 50 mil KM.