CBCG protiv negativne kamate na štednju

Podijeli
Nije opravdano uvođenje negativne kamatne stope u Crnoj Gori i pored činjenice da se ona primjenjuje u većini banaka u Evropskoj uniji, rečeno je Pobjedi u Centralnoj banci u odgovoru na pitanje kakav je stav regulatora povodom odluke NLB da naplaćuje čuvanje depozita preko dva miliona eura privredi i građanima.
 
Centralna banka je najavila da će svim bankama uputiti preventivno upozorenje da ne uvode negativne kamatne stope.

NLB je, kako je Pobjeda prije dva dana objavila, prva u Crnoj Gori počela da naplaćuje kompanijama i građanima držanje preko dva miliona eura, poričući da se radi o negativnoj kamati na depozite nego, kako su objasnili – “menadžment fi” naknadi za upravljanje novcem klijenata preko ove sume.

Iz Centralne banke podsjećaju da je politika kamata u isključivoj nadležnosti poslovnih banaka, ali i objašnjavaju da neopravdanim smatraju uvođenje negativne kamate, zato što su domaći depoziti najjeftiniji izvor sredstava za banke.

– Poslovne banke, pri kreiranju svojih politika, moraju voditi računa o povjerenju i zadržavanju svojih klijenata, pa posezanje za ovakvim mjerama ne smatramo dobrim – ocijenili su iz Centralne banke, piše Pobjeda.

U Centralnoj banci kažu da negativne kamatne stope nijesu prisutne u crnogorskom bankarskom sistemu. Prema podacima CBCG, kako su objasnili, jedna banka je, od avgusta uvela naknadu, tzv. „menadžment fi“ za upravljanje depozitima u iznosu od preko dva miliona eura.

Najavljujući upozorenje bankama da ne uvode negativnu kamatu, iz CBCG se pozivaju na Zakon o bankama.

– U skladu sa članom 108 Zakona o bankama, Centralna banka Crne Gore će, kao dio stalnog procesa kontrole, uputiti tzv. „preventivna upozorenja“ svim bankama da ne uvode negativne kamatne stope. U slučaju nepoštovanja preporuke sprovešće se proces kontrole da li je uvođenje urađeno u skladu sa propisima i da li su klijenti na adekvatan način obaviješteni. Kamatna politika je u isključivoj nadležnosti poslovnih banaka, a CBCG ima mogućnost da interveniše u tom segmentu samo ukoliko bi politike individualnih banaka mogle uticati na finansijsku stabilnost ukupnog sistema. U svakom slučaju, CBCG će pažljivo pratiti situaciju i u slučaju bilo kakvih poremećaja, koji bi mogli ugroziti stabilnost finansijskog sistema, pravovremeno i adekvatno reagovati – objasnili su iz CBCG.

Iz CBCG podsjećaju da u sistemu ima 15 banaka.