EBRD investirala pola milijarde eura u crnogorske projekte

Podijeli

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem mr Milutin Simović i ministarka ekonomije Dragica Sekulić razgovarali su u Londonu sa potpredsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Pjerom Eilbronom.

“Simović je zahvalio Eilbronu na učešću na Britansko-crnogorskom investicionom forumu, koji se održava u Londonu i podršci koju je u obraćanju pružio Crnoj Gori, kada je u pitanju promocija njenih privrednih i investicionih potencijala. Tokom razgovora je istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa EBRD, koja se u prethodnom periodu pokazala pozitivnom i stimulativnom za crnogorski razvoj i napredak. Simović je podsjetio da su, kada se posmatra region Zapadnog Balkana, ukupne investicije EBRD-a, po glavi stanovnika, najveće upravo u Crnoj Gori i naglasio zadovoljstvo najavljenom spremnošću EBRD da pomogne u unapređenju investicione klime. Banka je u Crnoj Gori do sada investirala ukupno 550 miliona eura, u 55 projekata”, saopšteno je Portalu Analitika iz vladinog biroa za odnose s javnošću sa sastanka.

Potpredsjednik Simović je posebno zahvalio na podršci EBRD crnogorskoj ekonomiji i poboljšanju poslovnog ambijenta i projektima usmjerenim prema jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, unapređenju regionalne povezanosti, razvoju obnovljivih izvora energije i održivog turizma, kao i unapređenju regionalne trgovine i robne razmjene.

Istakao je i zadovoljstvo imenovanjem Japa Spreja za novog stalnog šefa kancelarije EBRD u Crnoj Gori, kao i saradnjom koja je ostvarena za vrijeme mandata doskorašnjeg šefa kancelarije EBRD u Crnoj Gori Đulija Morena, kome je mandat istekao 1. juna 2017. godine.

Simović je Eilbronu ponovio punu podršku Vlade Crne Gore novoj, četvorogodišnjoj strategiji EBRD-a za Crnu Goru, kojom je fokus aktivnosti usmjeren prema jačanju konkurentnosti privatnog sektora, pružanju podrške održivim praksama u sektorima turizma i poljoprivrede, i njihove međusobne povezanosti, kao i promociji energetske sigurnosti i efikasnosti na regionalnom nivou.

Potpredsjednik Vlade je istakao konzistentnost ciljeva strategije sa razvojnim ciljevima Crne Gore i njihovu podudarnost sa ciljevima Berlinskog procesa koji predviđa infrastrukturno i saobraćajno povezivanje zemalja regiona kao preduslova za njihovu punu integraciju u EU, ukazujući na značaj poboljšanja saobraćajne dostupnosti za dalje unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

S tim u vezi, Simović je naglasio očekivanje da će EBRD nastaviti da igra značajniju ulogu u regionu Zapadnog Balkana, posebno u pogledu realizacije infrastrukturnih projekata od regionalnog značaja, ali i podrške jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, kao generatora ekonomskog rasta i zaposlenosti.

Eilbron je potvrdio zadovoljstvo rezultatima koje je EBRD ostvarila u saradnji sa Crnom Gorom. Istakao je da je perspektiva dalje saradnje još pozitivnija, jer postoji puno prostora za kreiranje i promociju novih projekata, posebno u oblasti regionalne integracije.

Crna Gora, prema riječima Eilbrona, može računati na pomoć EBRD na svim poljima koje je za dalju saradnju kandidovao potpredsjednik Simović, posebno u dijelu pronalaženja inovativnih modela za finansiranje projekata.