Euro blizu najveće vrijednosti uoči sjednice ECB

Podijeli

Kurs eura u četvrtak se na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najviših nivoa u sedam dana prema američkom dolaru, uoči sjednice Evropske centralne banke (ECB) u koju su uprte sve oči učesnika na tržištu.

Euro je u takvoj atmosferi jutros ojačao 0,1 odsto prema dolaru, na 1,1825 dolara, čime se zadržao nedaleko najviših nivoa u proteklih sedam dana.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je oslabio blagih 0,1 odsto, na 93,612 bodova, i drži se ispod najviših nivoa u dvije sedmice dostignutih nakratko početkom sedmice, od 94,017 bodova.

Kurs dolara prema jenu pritom je ostao više-manje nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje trgovanja, na 113,67 jena.

U fokusu tržišta je današnja redovna sjednica ECB-a s koje ulagači očekuju smjernice u vezi daljnjih poteza u monetarnoj politici. Tržišta očekuju da bi ECB mogao najaviti početak smanjenja programa kupovine obveznica, počevši od januara iduće godine, s trenutno važećih mjesečnih iznosa od 60 milijardi eura.

Tržišni učesnici pritom će najveću pažnju posvetiti porukama u kojima će pomno iščitavati hoće li biti promjena u dosadašnjoj retorici čelnika ECB-a.

U odsustvu bilo kakvih iznenađenja u smjeru zaoštravanja monetarne politike, analitičari predviđaju pauzu u uzlaznom kretanju kursa eura, prenosi Hina.

“U sadašnjim bi uslovima bio potreban iznenađujući zaokret u stajalištu ECB-a da euro dobije vjetar u leđa i odskoči s ovih nivoa”, kazala je Christin Tuxen, valutna analitičarka u Danske Banku.

Jutros je donekle posustao i uspon dolara koji se proteklih sedam dana uglavnom temeljio na optimizmu vezanom za napredak u procesu donošenja nove poreske politike, kao i na špekulacijama oko izbora novog čelnika američke centralne banke Fed, s obzirom na skorašnji istek mandata aktuelne predsjednice Janet Yellen.