Junker: Španija nije Jugoslavija

Podijeli

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je u četvrtak kako Katalonci nijesu pod represijom Španije pa da se ta situacija ne može upoređivati s onom u bivšoj Jugoslaviji.

“U Kataloniji ne postoji problem kršenja ljudskih prava jer Katalonci, koji su mi dragi i čiju kulturu poštujem, nijesu pod represijom Španije. Ne može se povlačiti paralela sa Slovenijom i drugim zemljama bivše Jugoslavije s onim što se događa u Kataloniji”, rekao je Junker u razgovoru za portugalsku televiziju RTP.

“Ja ne želim sjutra ili prekosjutra EU s 95 različitih zemalja. Izgubili bismo kontrolu. Nacionalno jedinstvo i evropsko jedinstvo su stvari koje idu zajedno”, rekao je 63-godišnji Luksemburžanin.

On je tako ponovno odbacio mogućnost posredovanja u sukobu između Barselone i Madrida, samo dan prije nego španski parlament odobri vanredne mjere u Kataloniji, na sjeveroistoku Španije.

Špansk ministarstva bi tokom šest mjeseci, do organizovanja prijevremenih katalonskih izbora, upravljala katalonskom policijom, finansijama, javnim medijima, telekomunikacijama i informatičkim službama. Katalonski parlament tokom tog razdoblja ne bi mogao poništiti te mjere niti predložiti novog predsjednika regionalne vlade.

“Situacija je već malo izmakla kontroli jer su vlada i jedan dio katalonskog parlamenta izašli iz okvira zakona. Španski ustav je prilično jasan – ne mogu se organizovati referendumi o otcjepljenju”, rekao je Junker.

“Evrop nema nikakvu ulogu u očitom konfliktu između Barselone i Madrida. Španci su ti koji trebaju riješiti taj problem”, dodao je on.

U četvrtak naveče odvija se rasprava u katalonskom parlamentu koji bi trebalo da odgovori na mjere pokrenute iz Madrida.

Katalonski predsjednik vlade Karles Pudždemon prethodno je odbio sazivanje prijevremenih izbora nakon čega ga je u Madridu potpredsjednica španske vlade optužila da odbija dijalog.

Pudždemon je bio rekao kako nije sazvao izbore jer mu španska vlada nije dala garanciju da uprkos tome neće sprovesti mjere u Kataloniji.

Hina