Nekad najbogatiji Slovenac sada duguje 300 miliona eura

Podijeli

Mirko Tuš, osnivač slovenačke grupe Tuš, prije nekoliko najbogatiji Slovenac čija se imovina 2009. procjenjivala na 200 miliona eura, našao se u središtu policijske istrage nakon prijave banaka povjerilaca da ih pokušava prevariti kako bi izbjegao vlastiti stečaj, prenose slovenački mediji a prenosi Poslovni.

Istraga policije koji se bavi privrednim kriminalom odvija se na osnovu prijave banaka koje ga optužuju za pronevjeru.

Prekršio dogovor s bankama

Banke tvrde da ih Mirko Tuš pokušava prevariti besplatnim i neovlašćenim prenosom brenda nekih kompanija na inostrane račune za koje se sumnja da iza njih stoje Tuš i njegova supruga Tanja Tuš, a osumnjičen je za pronevjeru i zlopotrebu ovlašćenja u poslovanju, objavio je POP-TV.

Policija je obavila pretres Tušovih stanova i poslovnih prostora te u dokumentima kompanije ispituje kako je Mirko Tuš prije nekoliko godina na svoj račun dobio 29 miliona eura na ime “prodaje brenda”, u poslu kojim je Tuševa telekom divizija Tušmobil prodata kablovskom operateru Telemach, i to uprkos dogovoru da se sav prihod od prodaje prenese bankama kojima je Tuš dužan 300 miliona eura. Umjesto toga, Tuš je od banaka ponovo zatražio produženje roka otplate obveza, čime pokušava izbjeći stečaj, prenose mediji.

Pregovori s fondovima

KonzorcijUm banaka povjerilaca, među kojima su najveće NLB, SID banka i Gorenjska banka, mjesecima pregovaraju s raznim fondovima pokušavajući prodati svoja nenaplativa potraživanja prema Tušu, no za sada bez uspjeha jer ih fondovi ne žele kupiti za više od trećine nominalne visine duga. Nekoliko zainteresovanih ponuđača sprovelo je dubinski pregled poslovanja grupe Tuš, dok je više od 15 investitora dostavilo neobvezujuće ponude.

U julu je Siol.net objavio je da je u trci za kupovinu 300 miliona eura vrijednih potraživanja ostao samo engleski finansijski fond Annacap Financial Partners, specijalizovan za ulaganja u finansijski sektor. Za kompaniju je ponudio oko 90 miliona eura, što bi značilo da će otkupiti potraživanja sa 60 odsto popusta, ali su banke odbile ponudu. Banke bi uz podršku države željele zaštititi trgovački dio Tuša, a riječ je o 35 trgovačkih centara s oko 3000 zaposlenih.

U prvoj polovini godine, u vrijeme izbijanja krize oko Agrokora, slovenački mediji su nagađali o navodnim idejama nekih ministara u slovenačkoj vladi po kojima bi Slovenija trebala otkupiti Mercator i povezati ga s Tušem te stvoriti domaći trgovački lanac koji bi se jače opirao stranoj konkurenciji. Međutim, većina stručnjaka smatra da se vlada neće upustiti u avanturu ponovnog ulaska u vlasničku strukturu Mercatora.

Na pomolu kupac?

Banke povjerioci slovenačke grupe Tuš ekskluzivno pregovaraju o prodaji Engrotuša s fondom Quantum Strategic Partners kojima upravlja svjetski poznati investitor i milijarder Džordž Soroš. Prema informacijama slovenačkih medija, grupa banaka dopustila je Sorošu dubinsku analizu poslovanja grupe Tuš, koja je u toku.