Turska pripremila 500 miliona eura za Srbiju, ali se ne zna kamatna stopa

Podijeli

Turska je opredijelila oko 500 miliona eura za finansiranje izgradnje infrastrukture u Srbiji i sada se traži model tog finansiranja.

”Da li će kredite dobijati turske građevinske firme koje će učestvovati na tenderima kod nas za izgradnju puteva ili će to biti neka druga vrsta kredita pod povoljnijim kamatnih stopama, to ne mogu sada da kažem, ali će izgradnja infrastrukture svakako biti jedan od prioriteta”, izjavio je ministar Rasim Ljajić, odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije.

Tokom novembra očekuje posjetu predstavnika turske Eksim banke, gdje bi se isključivo razgovaralo o visini kamatnih stopa, dodao je Ljajić, odgovarajući da pitanja poslanika Muamera Zukorlića u vezi sa izgradnjom putne infrastrukture.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, odgovarajući na isto pitanje, rekla je da se u posljednje tri godine u saobraćaj uložena značajna sredstva, javlja Tanjug.

Kako je navela, u opštini Novi Pazar 2015. godine u redovno održavanje putne infrastrukture uloženo je 82 miliona dinara, 2016. – 110 miliona, a 2017. – 210 miliona.

“Mi smo zadužili 400 miliona eura – 300 miliona iz kredita SB, EIB i EBRD i 100 miliona eura iz državnog budžeta da bismo rehabilitovali 1.000 kilometara puteva. Napravili smo plan za pet godina koji su to putevi, probali smo da obuhvatimo najkritičnije i 250 km puteva u tom dijelu Srbije je u rasporedu da se rehabilituje 2018. i 2019. godine”, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da se tokom posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana razgovaralo o kamatnim stopama i da je za nas neprihvatljivo da one bude u visini od 6,5 ili 5,5 odsto.

“Imamo obećanje da je kamatna stopa ispod 2,5 odsto, to ćemo sačekati. Čekamo pregovore i očekujem da ćemo kao država moći da garantujemo kredit za dalje ulaganje u puteve”, rekla je Mihajlović.