Twitter ostvaruje dobit prvi put otkako postoji

Podijeli

Cijena akcije Twittera skočila je u četvrtak na Wall Streetu više od 18 odsto, nakon što je ta društvena mreža poručila da bi u posljednjem tromjesečju ove godine mogla ostvariti dobit, po prvi put od kada postoji.

Prema u četvrtak objavljenom poslovnom izvještaku, gubitak Twittera iznosio je u trećem tromjesečju 21 milion dolara, dok je godinu dana prije bio 103 miliona, javlja Hina.

Ukupni prihodi Twittera iznosili su u proteklom kvartalu 590 miliona dolara, što je četiri odsto manje nego godinu dana prije, pri čemu su prihodi od oglašavanja pali za osam odsto, dok su prihodi od licenciranih podataka i drugih izvora skočili za 22 odsto, na 87 miliona dolara.

Pad prihoda u kvartalu tek je treći od kada je dionica te kompanije 2013. godine uvrštena na američke berze. Međutim, ta kompanija je u proteklom tromjesečju smanjila troškove za 16 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je i glavni razlog smanjenja gubitka, i poručila da bi u četvrtom kvartalu ove godine mogla ostvariti dobit ako prihodi i rashodi ostanu u planskim okvirima.

Bila bi to prva kvartalna dobit te firme od kada postoji.

Twitter je, takođe, objavio da je broj njegovih aktivnih mjesečnih korisnika u proteklom tromjesečju dostigao 330 miliona, četiri miliona više nego u prethodnom kvartalu.

Twitter, koji korisnicima omogućuje slanje poruka od 140 znakova, među najpoznatijim je društvenim mrežama u svijetu, a koriste ga političari, mnoge poznate zvijezde s filmske i muzičkd scene, aktivisti…

Međutim, ta kompanija ne uspijeva rasti tako brzo kao Facebook, najveća društvena mreža u svijetu s više od dvije milijarde korisnika.

Neki analitičari su očekivali da će učestalo objavljivanje poruka američkog predsjednika Donalda Trampa na Twitteru pozitivno utjicati na finansijske rezultate te društvene mreže, no to se za sadanije dogodilo.