Crnogorsko nebo čuvaće Grčka i Italija

Podijeli

Kontrolu vazdušnog prostora Crne Gore vršiće članice Alijanse – Grčka i Italija, saopštio ministar odbrane Predrag Bošković.

Ministar je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, saopštio da je u toku postupak potpisivanja tehničkih sporazuma sa NATO-om, Grčkom i Italijom.

“Upravo će Grčka i Italija raditi air policing za Crnu Goru, kao što to rade već duži niz godina. To nas ništa ne košta”, kazao je Bošković.

Naše je da helikopterima zaštitimo nebo na nižim visima, pojasnio je ministar.

Govoreći o predlogu zakona o potvrđivanju sporazuma između strana sjevernoatlantskog ugovora o pravnom položaju njihovih snaga kojima se garantuje poseban status u Crnoj Gori, Bošković je saopštio da je usvajanje tog akta u Skupštini, bila obaveza koja proizilazi iz članstva u NATO-u.

Ističe da je Crna Gora imala obavezu da u roku od šest mjeseci od pristupanju NATO-u, usvoji sporazume koji daju poseban status pripadnicima vojne alijanse na našoj teritoriji.

“Poseban status nije ništa novo i nepoznato”, kazao je Bošković i dodao da su te sporazume prihvatile sve članice NATO-a.

Članstvo u NATO-u godišnje nas košta 475.000 eura i to je, kako dodaje ministar, jedina obaveza koju imamo prema Alijansi.

“To je jeftiniji sistem za Crnu Goru”, kazao je Bošković.

Vojska Crne Gore je apsolutno spremna za članstvo u NATO, i kako dodaje doprinijeli su pristupanju Alijansi. Bošković je kazao i da je ključno, dalja modernizacija Vojske Crne Gore.