Cijene nafte blizu 61 dolara

Podijeli

Cijene nafte stabilizovale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu nivoa od 61 dolara budući da je mogućnost povećanja američkog izvoza neutralizirala očekivanja uzlaznog trenda na tržištu.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,80 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 54,05 dolara.

Generalno raspoloženje na tržištu podupiru poruke Rusije i Saudijske Arabije da su sklone produžiti važeći sporazum o smanjenju snabdijevanja za 1,8 miliona barela dnevno i nakon isteka odgovarajućeg sporazuma vodećih proizvođača krajem ožujka iduće godine, javlja Hina.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača predvođenih Rusijom postigle su dogovor o smanjenju proizvodnje kako bi smanjile višak u opskrbi svjetskih tržišta.

Pojedini analitičari upozoravaju ipak da je talas kupovina pretjerano snažan, da su cijene nafte porasle prenaglo i u prekratkom vremenskom periodu.

“Američka proizvodnja mogla bi zauzdati cijene na srednji i duži rok”, kazao je Shane Chanel iz ASR Wealth Advisers.

Podaci pokazuju da je američka proizvodnja porasla skoro 13 odsto od sredine 2016. godine, na 9,5 miliona barela dnevno.

Na američkom tržištu barel je oko 6,70 dolara jeftiniji nego u Londonu, zbog čega se američkim proizvođačima više isplati izvoziti, tumače ekonomisti, ukazujući na povećanje američkog izvoza.

“Velika razlika otvara mogućnosti istovremene kupovine i prodaje na različitim regionalnim tržištima, što je proteklih sedmica potpirivalo skok američkog izvoza sirove nafte u proteklim sedmicama”, napisali su iz BMI Researcha.

OPEC je saopštio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 58,27 dolara, 72 centa više u odnosu na prethodni trgovinski dan.