Doing Business 2018: Crna Gora napredovala devet mjesta, ali je još iza Kosova

Podijeli

Crna Gora je u novom izvještaju Svjetske banke Doing Business 2018. zauzela 42. mjesto, što je devet pozicija bolje nego u prethodnom.

U ovogodišnjem izvještaju rangirano je 190 zemalja.

Najbolji indeks Crna Gora je ostvarila u segmentu dobijanja kredita, po čemu je visokom 12 mjestu na listi, dok je u oblasti rješavanja stečaja 37.

Najmanji indeks dobijen je u kategoriji snabdijevanja električnom energijom, po čemu je rangirana tek na 127. poziciji.

Po lakoći započinjanja biznisa, Crna Gora je zaslužila 60. mjesto, dobijanju građevinskih dozvola 78 i registracije imovine 76.

Po opštem indeksu, odmah iza Crne Gore je Srbija, na 43. mjestu, a Hrvatska je na 51. mjestu.

Makedonija je tradicionalni regionalni šampion Doing Business liste i na ovogodišnjem izvještaju zaslužila je 11. mjesto, dok je Slovenija 37. Kosovo je zauzelo solidno 40. mjesto.

Albanija je na 65. mjestu, Bosna i Hercegovina na 86. 

Fokus izvještaja otvaranje novih radnih mjesta

 

U najnovijem, 15. izdanju izvještaja o uslovima poslovanja ‘Doing Business’ SB konstatuje da je ukupno 119 ekonomija širom svijeta sprovelo 264 reforme kako bi “otvorili radna mjesta, privukli ulaganja i postali konkurentniji”. Naslov samog izvještaja je “Reforme za stvaranje posla”.

“Otvaranje radnih mjesta spada među bitne prednosti koje zemlje i zajednice mogu ostvariti kada se privatnom sektoru dopusti uspješno poslovanje”, naglasila je izvršna direktorica SB-a Kristalina Georgieva.

U prošlogodišnjem izvještaju naglasak je bio na olakšanom osnivanju malih i srednjih preduzeća i njihovom lakšem poslovanju.

Najviše reformi prema aktualnom izvještaju je sprovedeno u zemljama u razvoju, ukupno 206 ili 78 odsto.

Prednjačila je region subsaharske Afrike s 83 sprovedene reforme, utvrdili su u Svjetskoj banci.

Napominju da je veliki broj reformi bio fokusiran na bolji pristup kreditima i osnivanje novih preduzeća, po 38 reformi. Slijedi stvaranje uslova za nesmetanu prekograničnu trgovinu, s 33 reforme.

Kompletan izvještaj možete preuzeti ovdje (PDF, 15MB).