Zakerberg i Tim kod kineskog predsjednika

Podijeli
 

Kineski predsjednik Si Đinping sastao se u Pekingu sa direktorima vodećim američkih kompanija Apple i Facebook Timom Kukom i Markom Zakerbergom.

Njima je, uoči posjete predsjednika SAD Kini, obećao veće otvaranje kineske ekonomije.

Na godišnjem sastanku savjetnika na Školi ekonomije i menadžmenta Cinghua univerziteta, Si je prisutnima poručio da je razvoj Kine prilika za cijeli svijet, prenosi AP. 

Sastanak je uslijeedio nekoliko dana pošto je Si učvrstio svoju poziciju na mjestu najmoćnijeg kineskog lidera poslije Mao Cedunga dok Facebook nastoji da prodre na veliko kinesko tržište, navodi AFP. 

Strane kompanije često se žale zbog nedovoljnog pristupa kineskim tržištima, navodi AFP dodajući da se Zakerberg naročito potrudio da pridobije kinesko vrhovno rukovodstvo u nadi da će ubijediti Peking da olabavi svoju zabranu po pitanju Facebooka. 

Reuters prenosi da je Zakerberg fotografisan sa kolekcijom Sijevih spisa kao i kako zadovoljno džogira po Trgu Tjenanmen uprkos velikom zagađenju vazduha, a održao je i predavanje. 

Ipak, stiče se utisak da Facebook nije puno napredovao u ubjeđivanju Pekinga da se predomisli, a to izgleda još manje vjerovatno s obzirom na jačanje državne kontrole nad društvenim medijima. 

Inače, na kineskoj školi ekonomije gostovali su mnogi lideri svjetskih tehnoloških i finansijskih kompanija, među kojima Stiven Švarcmen iz Blekstona, Lojd Blenkfejn iz Goldman saksa i Ilon Mask iz Tesle, kao i mnogi kineski preduzetnici među kojima se ističe osnivač Alibabe, Džek Ma.