Đe je nestao maslac?

Podijeli

Što će Francuzi kad im ponestane kroasana? Neće jesti ni kolače. Ova dosta modifikovana uzrečica zloglasne kraljice Marije Antoanete ovih dana otkriva svoju gorku istinu, jer i Francuska, kao cijela Evropa, osjeća nestašicu maslaca kojem je cijena skočila na vrtoglavih 7.000 eura po toni, dok je lani bila 2.500.

“Maslačka kriza” u zemlji koja je najveći svjetski potrošač te namirnice izraženija je nego drugdje pošto je maslac ključan sastojak kroasana, omiljenog doručka građana, te nezaobilazan u kolačima i umacima.

Kako su domaće zalihe presahle i zbog velike potražnje u Kini, trgovci su prisiljeni da prodaju više uvoznog, ali jeftinije, prenosi Poslovni.

“Među trgovačkim lancima je pravi cjenovni rat. Neki odbijaju da podignu cijene maslaca makar za koji cent, a domaći proizvođači više izvoze zbog bolje cijene, i to s pravom”, rekao je Tijeri Rokueful, predsjednik Saveza proizvođača mlijeka FNPL.

Maslaca nedostaje oko 30 odsto pa je to postao i nacionalni problem za raspravu u parlamentu.

Ministar poljoprivrede Stefan Traver izrazio je nadu kako će trgovci i proizvođači uskoro naći zajednički jezik i da potrošači ne budu uskraćeni.

Stručnjaci kažu da je nestašica efekt mliječne krize 2016. i pada proizvodnje od 3 odsto. Trgovci se nijesu prilagodili, dok su proizvođači, ističu, našli kanal da proizvod bolje naplate vani, posebno u Njemačkoj, gdje su takođe kratki s maslacem.