Dobit Plantaža dramatično pada, Pošta CG zarađuje skoro tri puta više od popularnih vina

Podijeli

Kompanija “13. Jul Plantaže” za devet mjeseci ove godine ostavarila neto dobit u iznosu od 320 hiljada eura, što je rezultat sličan onom u istom periodu prošle godine.

Iako proizvodi i brendovi Plantaža uživaju veliku popularnost ne samo na crnogorskom tržištu (a jedni su od rijetkih crnogorskih proizvoda koje možete kupiti i preko okeana), primjetni su skromni finansijski rezultati kompanije iz godine u godinu.

Često se pominje da su Plantaže jedno od najuspješnijih crnogorskih kompanija i ponos nacije, no brojke govore drugačije.

Zanimljivo je da je u istom periodu, Pošta Crne Gore ostvarila više od 800 hiljada eura prihoda i na tržištu se kao kompanija, i po prirodi poslovanja, po važnosti mnogo niže kotira od popularnog kombinata. 

Pošta Crne Gore uvećala dobit, za plate utrošeno 6,7 miliona eura

U Upravi Plantaža su ponosni na ovakve rezultate iako finansijski izvještaji pokazuju dramatičan pad dobiti.

“Na osnovu ovih rezultata, postignutih u prvih devet mjeseci, do kraja poslovne godine, na osnovu trendova prodaje se već sada, može zaključiti da će ovo biti još jedna uspješna poslovna godina Plantaža, sa veoma pozitivnim poslovnim rezultatom”, kazali su iz Plantaža.

Koliko je rezultat za ponos, pokazuje činjenica da je deventomjesečni profit Plantaža od 2009. godine, kada je iznosio čak 1,5 miliona eura, u međuvremenu smanjen skoro petostruko.

U kompaniji, međutim, ističu samo pozitivne trendove iz izvještaja.

“Posmatrajući podatke u 2017. u odnosu na 2016. godinu možemo konstatovati da su ukupni prihodi veći za 9 odsto,  a od toga prihodi od prodaje čine 8 odsto, tu se posebno ističu prihodi sa domaćeg tržišta koji su ostvarili rast od 18 odsto – gdje je rast prihoda od flaširanih proizvoda čak 14 odsto”, naveli su iz kompanije, komentarišući rezultate ovogodišnjeg poslovanja.

Povećani su, međutim, i troškovi, i to za devet odsto.

“Razlog rasta ukupnih troškova je u rastu troškova materijala i energije, kao posljedica povećanja proizvodnje u odnosu na isti period prošle godine, a razlog svega navedenog je ubrzano flaširanje zbog investicije zamjene postojeće i time nabavke nove linije za flaširanje”, kazali su iz Plantaža.