Google uzvraća udarac Evropskoj komisiji

Podijeli

Google je optužio Evropsku uniju da je slučaj, u kojem je ta kompanija kažnjena s astronomskih od 2,4 milijarde eura, bio zasnovan na krivim pretpostavkama.

Oni tvrde da je sve zasnovano na neispitanim antimonopolskim teorijama uz istovremeno ignorisanje konkurentskog pritiska od velikih rivala poput Amazona i eBaya.

U Googleu smatraju da je kazna izrečena na osnovu novih teorija Evropske komisije budući da je cijeli slučaj u početku išao prema rješenju bez izricanja kazne da bi se potom stavovi komisije iz temelja izmijenili. Američka kompanija posebno ističe činjenicu da istražna tijela nijesu uzela u obzir kompetitivni pritisak koji im nameću druge platforme za trgovinu.

Nakon izricanja presude i rekordne kazne, Google je odlučio da se žali se na odluku suda, a to bi moglo potrajati godinama. Tome u prilog govori i slučaj Intela kojem je kazna izrečena još 2009. godine, a prije nešto više od mjesec dana slučaj je vraćen na ponovnu raspravu zbog proceduralnih grešaka u procesu. Google očito računa da će, ako ništa drugo, barem dobiti na vremenu.

U kompaniji smatraju da je tokom mandata prethodnog komesara za tržišnu konkurenciju Joaquina Almunije slučaj išao prema nagodbi bez kazne, odnosno da je Google trebalo da prizna grešku i prihvati predložene promjene u rezultatima pretrage, a Komisija bi potom povukla tužbu.

Almunia je s pozicije otišao 2014, a njegovo mjesto je zauzela Margrethe Vestager koja je u međuvremenu postala poznata zahvaljujući oštrim kaznama korporacijama zbog raznih trikova kojima se koriste u međunarodnom poslovanju.

ICTbusiness