Prihodi Facebooka premašili 10 milijardi dolara, dobit skočila 80 odsto

Facebook je u trećem tromjesečju ostvario prihode od 10,3 milijarde dolara, 47 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a snažno je porasla i dobit najveće svjetske društvene mreže.

Prema u srijedu objavljenom poslovnom izvještaju, čista dobit Facebooka dosegnula je u proteklom kvartalu 4,7 milijardi dolara, što je 79 posto više nego godinu dana prije.

Pritom su prihodi od oglašavanja porasli za 49 posto, na 10,14 milijardi dolara, pri čemu prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima čine 88 posto ukupnih prihoda od oglašavanja.

Oglašivači već duže vrijeme preusmjeruju novac iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilnim platformama, a Facebook je jedna od firmi koja od toga ima najviše koristi, premda je na mobilnom video tržištu suočen sa žestokom konkurencijom Snapchata i YouTubea, koji takođe svakodnevno privlače milione posjetilaca.

Prema podacima iz poslovnog izvještaja, Facebook je na kraju drugog tromjesečja imao 2,07 milijardi aktivnih mjesečnih korisnika širom svijeta, što je 16 posto više nego godinu dana prije. Pritom je dvije trećine njih tu društvenu mrežu koristilo svakoga dana.

Kompanija je, takođe, saopštila da trenutno ima oko šest miliona aktivnih oglašivača, među kojima mnoge male i srednje velike firme, javlja Hina.

Sudeći po poslovnim rezultatima, skandal zbog lažnih oglasa na Facebooku plaćenih iz Rusije kojima se pokušalo uticati na lanjske predsjedničke izbore u SAD-u zasad nije uticao na finansijsko poslovanje te društvene mreže.

No, Facebook je nedavno najavio da će zaposliti hiljadu ljudi koji će se boriti protiv lažnih oglasa, a Mark Zakerberg, izvršni direktor koji je i osnovao Facebook 2004. godine, najavio je i druge mjere kako bi se povećala sigurnost te društvene mreže, a to bi, kaže, ubuduće moglo uticati na zaradu kompanije.

Premda su poslovni rezultati kompanije bolji nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Facebooka pala je u srijedu u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta za 1,5 posto.

No, od početka godine cijena dionice Facebooka na dobitku je gotovo 60 posto, pri čemu je početkom ove sedmice dosegnula rekordne nivoe.

novembar 2, 2017 at 8:55 am