Vlada traži rješenje za Luku Kotor

Podijeli

Vlada će tražiti optimalan model za privredno upravljanje operativnom obalom u Kotoru, koje po osnovu privremene koncesije vrši Luka Kotor, kazao je ministar saobraćaja Osman Nurković.

“Zakonska regulativa zahtijeva raspisivanje tendera za dodjelu koncesije, ali Luka Kotor vjerovatno ne bi mogla da konkuriše nekim međunarodnim ponuđačima u tom dijelu. Tražićemo optimalano rješenje za organizaciju i za dodjelu koncesije. Da li će to biti u nekom partnerskom odnosu, vidjećemo, jer je za Luku Kotor potrebno ulaganje. Potrebno je uložiti znatna sredstva da se Luka dovede do upotrebe za prihvat velikog broja brodova”, rekao je Nurković koji je u srijedu bio u radnoj posjeti Luci Kotor.

U Kotoru vlast vrši opozicija, a na dužnost direktora Luke Kotor nedavno je stupio kapetan Branko Kovačević (DF), piše Dan.

Upitan da li najoptimalniji model za upravljanje obalom u Kotoru podrazumijeva i uvođenje strateškog partnera u kotorsku kompaniju, Nurković je odgovorio da o tome treba da govori menadžment Luke.

“Da li će Luka Kotor možda naći interes da u saradnji sa nekim strateškim partnerom obezbijedi sredstva za produženje gata, ukoliko to ne bude mogla sama da uradi, za ostavljanje mogućnosti za ulazak dva ili tri broda u istom trenutku, to je pitanje Luke i njena odluka. Ako budu sami mogli da obezbijede sredstva, onda je najbolja opcija da oni investiraju i da benefite od toga rada i profit dobija Luka”, kazao je ministar koji se sastao i sa predsjednikom opštine Vladimirom Jokićem (DCG).

Na sastanku je bilo riječi i o pilotaži (uvođenje brodova u zaliv Boke) za šta je pripremljen koncesioni akt i održana javna rasprava. Direktor preduzeća Branko Kovačević ocijenio je da bi se, ukoliko bi Luka izgubila prihod od tog segmenta, to i te kako odrazilo na njen budžet. Nurković je ocijenio da uvođenje stečaja u Montenegroerlajnz nije rješenje za nacionalnu avio-kompaniju.