Đukanović: Za 20 godina mogli smo uraditi više

Podijeli

U okviru konferencije koju u Budvi organizuje Privredna komora Crne Gore počeo je panel o geopolitičkom okviru integrisanja regiona u EU, na kome učestvuju lider DPS-a Milo Đukanović, bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan i diplomata Budimir Lončar.

Đukanović je podsjetio na status zemalja prema ulasku u NATO i EU.

“Pitanje je jesmo li svi optimalno iskoristili vrijeme nakon završetka krize na prostoru ex Jugoslavije, a od tada je prošlo više od 20 godina. Moj odgovor je da nijesmo. I mi i EU i vodeće zemlje NATO morale su uraditi više. Danas su sva otvorena pitanja i dalje otvorena, a nova negativna okolnost je da je splasnuo entizijazam EU prema proširenju”, kaže Đukanović, prenosi CdM.

To je jako opasno stanje, smatra on.

“Novo je da je evropska politika dobila konkurenciju na Zapadnom Balkanu. Najprije mislim na rusku, ali ne smijemo potcijeniti ni kinesku alternativu, pa i tursku. Evropska unija te alternative nije registrovala”, rekao je Đukanović.

Kako dodaje, živimo na prostoru gdje se magla tradicionalno dobro prodaje.

“Evropa bi morala biti kontinuirano istrajna u promociji svojih vrijednosti, ali mi moramo isto tako imati viziju istrajnost i hrabrost. Mislim da Crna Gora može biti uzor”, rekao je Đukanović.

Kaže da ne vjeruje u monopol ni u ekonomiji ni na globalnom nivou.

“Ali mislim da su ove alternative zapravo rušenje evropskog sistema vrijednosti”, rekao je Đukanović.

Lončar je ocijenio da je svijet na novom raskršću, poput onog odmah nakon Drugog svjetskog rata.

“Upravo je iz američkog krila došlo do abortusa tog bipolarnog svijeta, a sada smo na trećem raskršću punom neizvjesnosti.  U prvi plan izbija deideologizacija koja će sa digitalnim faktorom obilježiti vrijeme brzih promjena, u kojim se savezi mijenjaju. Amerika je uvećala bruto proizvod trista puta, a Njemačka dva i po puta, ali je u obje zemlje stagnirala i nazadovala srednja klasa. Gdje je išlo to silno bogatstvo?”, pita Lončar.

Kaže da je najveća greška EU što je previše poprimila američke odraze.

“Mislim da je toga trebalo da se oslobodi nakon Hladnog rata”, smatra on.

Kučan kaže da je Balkan u delikatnoj poziciji, jer nije dovršen proces geopolitičke konfiguracije.

“Problemi su granični sporovi, a i države pripadaju različitim sferama. Neke su u NATO a neke u statusu iščekivanja, a to ne stvara dobru klimu. Tu su i sukobljeni interesi Zapada i Rusije, a taj Zapad nije jasno definisan, da li je to interes Evrope ili Amerike. Mi imamo 50 vojnika na ruskoj granici. Zašto je to potrebno Sloveniji?”, kazao je on.