Samsung prvi, slijede Apple, Huawei, OPPO, Xiaomi…

Podijeli

Svjetsko tržište pametnih telefona bilježi zamah pred sezonu praznika na kraju godine, pokazali su preliminarni podaci specijalizovane savjetodavne kompanije International Data Corporation (IDC).

U trećem tromjesečju širom svijeta isporučen je 373,1 milion pametnih telefona, što je 2,7 odsto više nego u istom razdoblju prošle godine, procjenjuju u IDC-u a prenosi Hina.

Iako je stopa rasta niska, “industrija još bilježi zamah”, zaključuju analitičari IDC-a.

“U cjelini gledano, industrija pametnih telefona i dalje raste, iako puno sporije nego proteklih godina”, konstatuje potpredsjednik kompanije Ryan Reith.

“Jasno je da svi izvan grupe petorice vodećih i dalje imaju problema i industrijski čelnici brzo formiraju dva tabora”, dodao je.

Reith ih dijeli na one koji ostvaruju visok nivo prodaje, poput Applea, Huaweija i Samsunga, i na nekoliko kineskih proizvođača pametnih telefona koji se dobro snalaze u inostranstvu.

Pet najvećih proizvođača pametnih telefona je isporučilo više telefona nego u istom tromjesečju prošle godine, piše IDC.

Južnokoreanski Samsung zadržao je prvo mjesto, s isporučenih 83,3 miliona pametnih telefona, 9,5 odsto više nego u istom prošlogodišnjem tromjesečju.

Apple je u trećem tromjesečju povećao isporuke za 2,6 odsto, uz isporučenih ukupno 46,7 miliona telefona, zahvaljujući lansiranju novih modela iPhone 8.

Kineski Huawei isporučio je 39,1 milion pametnih telefona, uz “zdravi” godišnji rast za 16,1 odsto.

Na četvrtom je mjestu takođe kineski OPPO s isporučenih 30,7 miliona telefona, 19 odsto više nego u istom tromjesečju. 2016. godine.

Xiaomi je peti s isporučenih 27,6 miliona telefona ali i najsnažnijim rastom isporuka na godišnjem nivou, budući da su udvostručene u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, i to uglavnom zahvaljujući uspjehu u Indiji, navodi se u izvještaju.

“Konkurencija će u četvrtom kvartalu biti izuzetno žestoka jer će kompanije boriti za kupce u vrijeme praznika”, izjavio je šef istraživanja IDC-a Anthony Scarsella.

U IDC-u prognoziraju da će prodaja u tekućem kvartalu porasti manje od jedan odsto, djelimično i zbog ograničene ponude iPhone X-a i visokih cijena vodećih modela zbog kojih kupci odgađaju kupovinu dok ne budu cjenovno dostupniji.