Sprint i T-Mobile prekinuli pregovore o spajanju

Podijeli
Sprint i T-Mobile u subotu su saopštili kako su prekinuli višemjesečne pregovore o spajanju.

Tako će Sprint, četvrta najveća američka wireless kompanija, pokušati da sama pronađe put rasta.

Kombinovano, ove bi dvije kompanije imale 130 miliona pretplatnika i bile bi treći najveći wireless provider u SAD, odmah poslije Verizon Communicationsa i AT&T-a. 

Ova vijest je možda loša za obje kompanije, ali je dobra za potrošače jer analitičari predviđaju da će i Sprint i T-Mobile sada ozbiljnim kampanjama i povoljnijim cijenama nastojati d privuku nove klijente. 

Uprkos potencijalnom riziku od narušavanja tržišnog takmičenja, ulagači dugo vremena očekuju dogovor između T-Mobilea i Sprinta, trećeg i četvrtog telekomunikacijskog operatera po veličini u SAD-u, nadajući se uštedama u troškovima i ostalim sinergijskim učincima, javlja SEEbiz.

SoftBank je prije tri godine odustao od pregovora o akviziciji T-Mobilea i njegovog spajanja sa Sprintom, a usljed protivljenja američkog regulatora za zaštitu tržišnog takmičenja.

Od tada, T-Mobile je pretekao Sprint u tržišnoj kapitalizaciji. Dok se vrijednost T-Mobilea procjenuje na oko 51 milijardu dolara, tržišna vrijednost Sprinta iznosi oko 34 milijarde dolara.