I britanska kraljica ima imovinu u poreskim oazama

Podijeli

Imovina britanske kraljice Elizabete II. vrijedna više miliona funti uložena je u poreske oaze, pišu britanska glasila koja su sarađivala u velikoj istrazi na temelju finansijskih dokumenata izašlih u javnost.

Oko 10 miliona funti (11,3 miliona eura) uloženo je na Kajmanskim ostvrima i na Bermudama, tvrde BBC i dnevnik The Guardian.

Ta dva glasila učestvovala su u istrazi koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), polazeći od 13,5 miliona dokumenata što su izašli u javnost, najviše dokumenata iz međunarodne advokatske kancelarije sa sjedištem na Bermudama, Applebyja. Te istrage o metodama poreske optimizacije u kojima je sarađivalo 96 partnerskih glasila u svijetu, nazvane su “Rajski dokumenti”.

Ulaganja, koja nijesu ilegalna, premda zaobilaze britanski poreski sistem, ostvarena su preko Lancasterske grofovije koja upravlja kraljičinim ulaganjima i koja je izvor njenih prihoda.

Sredstva sačuvana u te poreske oaze uložena su u brojne kompanije, među kojima i u Brighthouse, agenciju za najam stanova koja se bavi i kupovinom pokućstva i informatičke opreme a optužuju je da iskorištava siromašne, ili još lanac trgovina alkoholnim pićem, danas u stečaju.

“Sva naša ulaganja su predmet cjelovite finansijske revizije i legitimna su”, izjavila je za AFP portparolka Lancasterske grofovije. “Imamo određeni broj ulaganja, pa tako i sa sredstvima u inostranstvu”.

Posljednja čine tek 0,3 odsto ukupne vrijednosti Grofovije, rekla je ona. Što se tiče ulaganja u Brighthouse, ono je obavljeno “preko treće strane” i čini tek 0,0006 odsto vrijednosti Grofovije, dodala je.

“Kraljica rado plaća porez na dobit koju ima od Grofovije”, kazala je ona, prenosi Hina.

Čelnik laburističke opozicije Džeremi Korbin reagovao je na Twitteru ocijenivši da “postoji jedno pravilo za super bogate, a drugo za ostale kad je riječ o plaćanju poreza”.

Portparol poreske službe istakao je, pak, da vlada ulaže veliki napor u suzbijanje poreske optimizacije. Od 2010. naplaćeno je još oko 160 milijardi funti (180 milijardi eura).