IKEA još nije donijela značajnije promjene na srpsko tržište

Podijeli

Od otvaranja prve “Ikeine” robne kuće u Srbiji prošla su skoro tri mjeseca, a još nema vidljivih promjena na domaćem tržištu.

Dolazak švedskog džina u proizvodnji i prodaji namještaja primoraće domaću industriju namještaja da poveća konkurentnost, da se ne bi ponovila iskustva nekih okolnih zemalja u kojima je zabilježen pad prodaje i do 30 odsto, smatraju u PKS-u. Nove analize tržišta očekuju se neposredno po završetku novembarskog Sajma namještaja u Beogradu.

Za nepuna tri mjeseca, kroz beogradsku “Ikeu” prošlo je više od 600.000 ljudi. Potrošači su najviše zainteresovani za tekstil, dječji program i dnevne sobe.

Potrošači kažu da je “Ikea” jeftinija, a da su od njenog dolaska drugi proizvođači dali više akcija. U “Ikei” ne očekuju drastične promjene na srpskom tržištu.

Maja Vujašković Đureinović iz kompanije “Ikea” navodi da je u Hrvatskoj i Rumuniji cijela industrija i prodaja namještaja i proizvoda za pokućstvo porasla.

“U Rumuniji kontinuirano raste po stopi od deset odsto godišnje i mi vjerujemo da je to rezultat neke nove inspiracije i znanja o životu kod kuće koje ‘Ikea’ donese na tržište i time podstiče da prosto obraćaju pažnju i da se više interesuju za uređenje doma”, navodi Vujašković Đureinović.

Vlasnik kompanije “Jela” iz Jagodine Miroljub Radovanović smatra da je “Ikea” donijela jednu zdravu konkurenciju, jedan novi vid izlaganja namještaja, što je, kako kaže, možda i nedostajalo na tom tržištu.

“Vrlo važna stvar je da nikakvog poremećaja na tržištu nema. Ljudi normalno rade. Nikakav pad prodaje, čak se u nekim segmentima javlja i neki rast”, navodi Radovanović.

Vlasnik kompanije “Home plus” Branislav Stojaković kaže da oni koji se ne konfrontiraju direktno u programu sa “Ikeom” nemaju nikakav problem.

“Onaj ko je različit, ko je drugačiji, ko je povoljan i posebno onaj ko se oslanja na domaće proizvođače, taj ima perspektivu i nema razloga da ga prisustvo ‘Ikee’ brine”, ističe Stojaković.

U Privrednoj komori Srbije ističu pozitivnu stranu dolaska kompanije “Ikea”.

Ješa Erčić iz PKS-a ukazuje na sasvim drugačiji odnos prema kupcu, malo drugačije osluškivanje tržišta i šta je to što kupci očekuju.

“To je nešto što fali srpskoj drvnoj industriji, a to je repozicioniranje u pravcu dizajn, cijena, kvalitet. Nekada se kupac opredjeljivao za samo jedan segment. Nekada je cijena bila glavna stvar. Danas to više nije”, rekao je Erčić.

Iako posljedice za sada nijesu vidljive, najveće se očekuju u proizvodnji pločastog materijala.

U srpskoj drvnoj industriji radi više od 30.000 ljudi.