Rast ekonomije eurozone usporio

Podijeli

Aktivnosti u ekonomiji eurozone blago su usporile u oktobru, iako se tempo rasta zadržao na najvišem nivou u šest i po godina, pokazalo je u ponedjeljak redovno mjesečno istraživanje ugledne kompanije Markit.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u privatnom sektoru eurozone oslabio je u oktobru na 56 bodova, sa septembrskih 56,7 bodova, izvijestila je londonska firma za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Time su Markit neznatno povisili početnu procjenu njegove vrijednosti u prošlom mjesecu, prenosi Hina.

“Rast u eurozoni je sačuvao snažan zamah na početku četvrtog kvartala. Oktobarski PMI u skladu je s prosječnom vrijednošću iz trećeg tromjesečja, što znači da je region na putu da i u zaključnom kvartalu 2017. godine zabilježi rast po stopi od 0,6 do 0,7 odsto”, konstatuje glavni poslovni ekonomista Markita, Kris Viljemson.

Proizvodnja, nove narudžbe i zapošljavanje u industriji ponovo su tempom nadmašili uslužni sektor, konstatuju u Markitu, napominjući da je snažan priliv novih poslova i u oktobru testirao kapacitete kompanija pa se tempo rasta nerealizovanih narudžbina približio septembarskom najvišem nivou u šest i po godina.

“S obzirom na dodatno blago jačanje priljeva novih poslova, novembar bi takođe trebalo da bude dobar mjesec za poslovnu aktivnost”, zaključuje Viljemson.