Cijene nafte skočile nakon hapšenja u Saudijskoj Arabiji

Podijeli

Cijene nafte su se približile najvišem nivou za dvije godine, nakon što je saudijski princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman uhapsio na desetine tamošnjih zvaničnika u okviru akcije borbe protiv korupcije.

Cijena naftnih fjučersa je porasla čak 1,2 odsto, prenosi agencija Bloomberg.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u decembru poskupjela je za 64 centa na 56,28 dolara za barel na Njujorškoj robnoj berzi, što je najviši nivo od jula 2015. godine.

Ukupan obim trgovanja je bio za 31 odsto iznad 100-dnevnog prosjeka. Cijena WTI je u petak ojačala za 2,0 odsto na 55,64 dolara.

Cijena sjevernomorske nafte “brent” za isporuku u januaru ojačala je za čak 1,3 odsto na 62,90 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, nakon što je u petak porasla za 2,4 odsto na 62,07 dolara, najviši nivo od jula 2015. godine.

U velikoj akciji policije u Saudijskoj Arabiji uhapšeno je 11 prinčeva i 38 bivših ministara, poslanika i biznismena. Najzvučnije ime među uhapšenima jeste Alvalid bin Talal, koji važi za najbogatijeg Arapina na svijetu sa imovinom koja se procjenjuje na 18 milijardi dolara.

Broj naftnih bušotina u SAD je pao na najniži nivo od maja, prema podacima kompanije “Bejker Hjuz”.