Državni budžet u narednoj godini dvije milijarde eura

Podijeli

Danas će na Vladinim komisijama za ekonomsku politiku i politički sistem početi rasprava o Nacrtu budžeta za narednu godinu koji će, kako Pobjeda saznaje, biti „težak“ 1,996 milijardi eura.

Tokom proteklog vikenda bilo je, kako saznaje ova list, konsultacija oko budžetskih stavki, a kako se to obično kaže, tek se očekuje „fino podešavanje”.

Izvorni prihodi budžeta u 2018. planirani su 1,7 milijardi eura, što predviđa rast u odnosu na plan za tekuću godinu za 7,8 odsto ili nominalno 123,2 miliona eura.

Tekući budžet trebalo bi da bude 864 miliona eura, a kapitalni 284 miliona eura. Tekuća budžetska potrošnja u narednoj godini, kako je zacrtano, u potpunosti će biti finansirana iz izvornih prihoda.

“Projektovano je da budžetski deficit bude 111,5 miliona eura, što je manje za 50,4 odsto nego u tekućoj godini”, kaže izvor Pobjede.

Zaduživanje u 2018, ako ne bude promjena do usvajanja zakona o budžetu, trebalo bi da bude 295 miliona eura, od čega 190 miliona za autoput. Ove godine zaduživanje je bilo 455, a prošle 655,4 miliona eura. Planirano je da se otplati 179 miliona eura, što je 41 milion manje nego u tekućoj godini.

Prije izrade Nacrta budžeta obavljeni su razgovori sa svim potrošačkim jedinicama koje su tražile više novca za narednu godinu. U skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Ministarstvo finansija do kraja oktobra treba da preda Nacrt zakona o budžetu u Vladinu proceduru.

Opštine su dužne da do 1. novembra dostave Ministarstvu finansija nacrte svojih budžeta za narednu godinu. Prije usvajanja budžeta opštine su obavezne da pribave pozitivno mišljenje Ministarstva finansija. Vlada do 15. novembra prijedlog budžeta treba da uputi Skupštini na usvajanje.